Doar 1.000 de pelerini aleși pe sprânceană merg anul acesta la Mecca

Doar 1.000 de pelerini aleși pe sprânceană merg anul acesta la Mecca

Anul acesta, din cauza pandemiei, istoricul pelerinaj de la Mecca, fixat pentru 29 iulie, va fi rezervat unui grup exclusivist de numai o mie de pelerini, care vor trece de o serie de proceduri de selecție drastice.

Data debutului hajj, pelerinajul efectuat anual la Mecca, în Arabia Saudită, a fost fixată anul acesta pentru 29 iulie, au anunțat luni autoritățile de la Riyad. Candidații vor fi testați înaintea sosirii în Arabia Saudită și vor fi nevoiți să urmeze o perioadă de carantină la domiciliu după finalul pelerinajului.

Acest stat arab a decis, luna trecută, să limiteze numărul de participanți la marea reuniune religioasă, care anul trecut a strâns 2,5 milioane de pelerini, marea lor majoritate provenind din străinătate. Anual, cel mai cunoscut pelerinaj religios din lume generează venituri de aproximativ 10.6 miliarde de euro.

Primirea pelerinilor pe muntele Arafat, punctul forte al pelerinajului, va avea loc joi, anunță agenția oficială de presă saudită SPA. Conform tradiției, durata hajj este determinată la fiecare ediție de poziția lunii. Accesul la pelerinaj va fi rezervat în principal rezidenților din Arabia Saudită, însă și cetățenii străini care reunesc anumite condiții foarte stricte de participare vor fi incluși în lista finală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul cuprinde lumea sub ochii noștri! Egiptul intră în Libia ca să-i alunge pe turci!

Cetățenii saudiți admiși vor fi aleși dintre profesioniștii din sănătate și personalul de securitate care au fost contaminați, însă s-au vindecat de coronavirus. În timpul hajj, regulile de protecție sanitară și de distanțare fizică vor fi drastic respectate, conform Francd 24, care citează AFP.

În Arabia Saudită, țara cea mai atinsă de criză în Golf, pandemia a afectat oficial peste 253.000 de persoane, dintre care 2523 de decese. Decizia autorităților saudite de a reduce drastic numărul pelerinilor anul acesta, în mod excepțional, a întâmpinat numeroase critici printre musulmanii din întreaga lume. Însă decizia a fost salutată de Liga islamică mondială, de șeful Organizației de cCooperare islamică și de Al-Azhar din Cairo, unul dintre cele mai renumite centre de învățământ Islamic din lume.