Chirică de la Iași, obligat să facă ceea ce nu și-a dorit niciodată! Tribunalul a decis

Chirică de la Iași, obligat să facă ceea ce nu și-a dorit niciodată! Tribunalul a decis

Tribunalul Iași a obligat Consiliul Local Iași să emită actele necesare pentru ca noul penitenciar să se poată construi într-o zonă rezidențială din Copou.

Scandalul construirii noului penitenciar din Iași este unul mai vechi. Cei de la Ministerul Justiției vor să construiască o nouă secție a Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași, pentru a respecta normele legale în materie care interzic supraaglomerarea. Pentru asta, cei de la Ministerul Justiției au pus ochii pe un teren care este situat în zona Copou, proprietatea Primăriei Iași și au realizat un Plan de Urbanism Zonal, care trebuia aprobat de consilierii locali.

La ședința cu pricina, aleșii ieșenilor au refuzat să aprobe noul PUZ, motivat de faptul că zona aleasă nu s-ar preta pentru construcția unui nou penitenciar, mai ales că este un cartier de case. De la acest refuz, cei de la Ministerul Justiției au deschis un proces, care a fost câștigat rapid. ”Admite acţiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iaşi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iaşi. Anulează HCL nr. 264/28.06.2019 şi obligă pârâtul Consiliul Local Iaşi să emită conform solicitării reclamantului prin adresa nr.113863 din 06.11.2018 actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iaşi, strada Dr.Vicol nr. 10”, se arată în sentință.

Viceprimarul din Iași, Gabriel Harabagiu a declarat pentru presa locală că Primăria Iași va face apel la această sentință. ”Un alt dosar similar nu a mai fost, aşteptăm motivarea hotărârii. Sunt motive legale de recurs, dar aşteptăm motivarea. În recurs, vom invoca toate aspectele de nelegalitate şi netemeinicie ale hotărârii”, a spus Harabagiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua secție a Penitenciarului Iași va avea 600 de locuri și 300 de camere, deținuții fiind cazați câte doi în cameră. Costurile pentru aceste noi pavilioane s-ar ridica la zece milioane de euro.

Planul urbanstic zona, care trebuie acum aprobat de consilierii locali din Iași, a primit deja avizul de oportunitate şi urmează să intre în Comisia de urbanism şi, ulterior, în plenul Consiliului Local (CL). Odată cu implementarea acestui proiect, dacă va exista finanţare, suprafaţa construită de la Penitenciar se va dubla şi va ajunge la aproape 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din toată suprafaţă pe care instituţia o are în proprietate (puţin peste 53.000 mp).