Social
Coronavirus. Un test mai simplu, mai rapid, mai sigur
Mai multe studii sunt în curs de dezvoltare, în diferite stadii, ele având ca scop validarea unei tehnici de testare a salivei care ar urma sa simplifice actualele procesuri de detectare a coronavirusului la persoanele infectate, anunță Le Monde.
Laboratorul biologic în sensul clasic pare a fi o opțiune insuficientă din această toamnă, când o dată cu reaparația gripei și a diverselor afecțiuni respiratorii sunt inevitabile teste repetate pentru a elimina diagnosticul de COVID19, continuă publicația.
La fel în cazul contactului imediat cu o persoană contaminată, este nevoie de o tehnică simplificată cu rezultat valid aproape instantaneu. În luna aprilie, un studiu experimental realizat pe 165 de pacienți de către o echipă de medici de la prestigioasa universitate americană Yale a concluzionat că un astfel de test salivar,
care va fi disponibil în viitorul apropiat, este fiabil și cu o rată ridicată de precizie. Argumentul în favoarea acurații acestuia: o sensibilitate superioară a testelor de salivă la persoanele contaminate.
Iar în luna mai, FDA (Food and Drug Administration), autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, dădea undă verde unui test similar pus la punct de Universitatea Rutgers, care se poate efectua la domiciliu.
Totuși, virusologii au rezervele lor la momentul actual și subliniază importanța unor studii mai aprofundate pentru a valida aceste rezultate preliminare.
„Cantitatea de virus detectată în salivă este în mod vizibil mai mică, există deci o pierdere importantă a sensibilității. Se constată, de asemenea, o variabilitate importantă de la o prelevare (n.r. de salivă) la alta, în funcție de faptul că pacientul a scuipat sau doar a tușit ușor”, precizează Bruno Lima, virusolog și membru al consiliului științific însărcinat să sprijine Guvernul francez în gestionarea crizei sanitare.
Laboratorul acestuia conduce în prezent un studiu care să arate cât de practic poate fi testul salivei pe aeroporturi. La momentul actual, testarea pentru noul coronavirus se realizează prin două tipuri omologate de teste: Real Time PCR si cele serologice.
Dacă va fi folosit la scară largă, testul salivar va elimina interacțiunea persoanelor contaminate cu personalul medical sau cu cel de laborator, un alt mare beneficiu practic al acestuia.