Firmele ungare au multe oportunități economice în Uzbekistan

Firmele ungare au multe oportunități economice în Uzbekistan

Uzbekistan dispune de oportunități economice deosebite pentru firmele ungare, iar intrarea acestora pe piața acestei țări este sprijinită de Banca de Export-Import a Ungariei (Eximbank) printr-o linie de credit în valoare de 95 de milioane de dolari, a declarat joi ministrul ungar de externe, cu prilejul vizitei sale efectuate la Tașkent.

 Péter Szijjártó a declarat Agenției de Presă MTI: Cooperarea politică și economică dintre cele două țări nu a fost niciodată atât de activă ca acum, încrederea politică fiind una din bazele relației dintre Ungaria și Uzbekistan.

La formarea acestei încrederi a contribuit și faptul că la apogeul european al pandemiei Ungaria a primit 650 de mii de măști sanitare din partea Uzbekistanului în vederea asigurării protecției lucrătorilor medicali împotriva noului coronavirus, a precizat șeful diplomației ungare, care a adăugat: În pofida epidemiei de coronavirus Uzbekistan înregistrează rezultate economice foarte bune, ceea ce pot fi exploatate și de firmele ungare.

Péter Szijjártó a mai subliniat: Ungaria a fost trecută pe lista acelor țări ale căror firme din industria medicamentelor își pot comercializa imediat, datorită unor proceduri simplificate, produsele pe piața din Uzbekistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă aceasta, noile produse ale celei mai mari firme din industria de medicamente ungară, Richter Gedeon Nyrt, a fost înscrisă pe acea listă care prevede că casele de asigurări de sănătate decontează medicamentele prescrise de medicii din Uzbekistan.

Péter Szijjártó a mai menționat că în viitor se așteaptă la creșterea dinamică și în salturi a exportului de medicamente din Ungaria, care în prezent ajunge la valoarea de 45 de milioane de dolari. Ceea ce înseamnă că după o creștere de 78% înregistrată anul trecut, în primele patru luni ale acestui an exportul de medicamente al Ungariei în Uzbekistan a crescut cu alte 43%.

Ungaria va oferi în viitor un ajutor caracterizat prin competență acestei țări din Asia Centrală în vederea construirii unei noi centrale nucleare.

Péter Szijjártó a mai subliniat că Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta va organiza cursuri de pregătire și instruire pentru ingineri în domeniul nuclear, ceea ce se bucură de un mare interes în Uzbekistan.

Din acest considerent, joi a fost semnat, la Tașkent,o înțelegere pentru acordarea unor burse de studii, în cadrul căreia anual vor putea învăța 100 de studenți din Uzbekistan la universitățile din Ungaria.

Oficialul ungar a mai precizat că datorită așezării geografice, Uzbekistan este supusă pericolului reprezentat de ideologii extremiste și de terorism. Dat fiind faptul că apărarea granițelor are o importanță majoră și în Asia Centrală, precum în Europa Centrală, autoritățile de la Tașkent au în vedere folosirea unor tehnologii și soluții ungare în acest domeniu, a conchis Péter Szijjártó.

MTI/ Traducere: Rador