Se cere capul lui Boiko Borisov. Bulgarii nu mai vor un „guvern mafiot”

Se cere capul lui Boiko Borisov. Bulgarii nu mai vor un „guvern mafiot”

Evoluția și complicațiile pandemiei de Covid-19 continuă să domine paginile presei internaționale, în vreme ce publicațiile europene, în special, se arată preocupate și de rezultatul alegerilor prezidențiale din Polonia și de protestele antiguvernamentale din Bulgaria.

„Bulgarii manifestează contra guvernului a patra noapte consecutivă”, titrează ziarul elvețian Le Temps, explicând că „manifestațiile au început joi la Sofia, împotriva perchezițiilor ordonate de parchet și făcute de polițiști înarmați și procurori la sediul președinției. Ele au fost interpretate de manifestanți ca un atac contra președintelui Rumen Radev, susținut de socialiști.

Radev, foarte critic față de guvernul conservator, l-a acuzat sâmbătă că are «caracter mafiot» și a cerut demisia prim-ministrului Boiko Borisov”. Dar guvernul nu intenționează să demisioneze, a confirmat un vicepremier bulgar pentru publicația Dnevnik, precizând că partidul de guvernare „GERB nu are în vedere variante de formare a unui nou guvern în actualul parlament și e deosebit de sceptic față de ideea unui cabinet de experți, deoarece în astfel de configurații nu este clar cine poartă responsabilitatea politică.

El a reiterat teza premierului Boiko Borisov, potrivit căreia actuala coaliție este singura configurație guvernamentală posibilă pe care acest parlament o poate emana”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a format un consens național anti-mafia”

Cotidianul Le Monde reține că percheziţiile de la președinție sunt „interpretate de opoziție ca o declarație de război împotriva președintelui” și că mii de protestatari au defilat scandând „mafie”, „asasini” și „demisie” la adresa guvernului și au protestat contra „violenței poliției”.

Le Monde citează și un apel lansat de șeful statului bulgar: „S-a format un consens național anti-mafia. Europa nu are dreptul să îşi întoarcă privirile de la Bulgaria. UE are nevoie de o Bulgarie democrată”.