Ce mai are în tolbă Covid-19: Foamete la scară planetară
- Tudor Borcea
- 13 iulie 2020, 20:32
Situația alimentară la nivel mondial s-a agravat anul trecut iar pentru anul acesta previziunile sunt la fel de sumbre.
Aproape unul din nouă oameni au fost subnutriți cronic în 2019, o proporție care se așteaptă să se agraveze din cauza pandemiei Covid-19, potrivit unui raport anual al ONU publicat luni.
Potrivit celor mai recente estimări, foamea a afectat aproximativ 690 de milioane de persoane anul trecut, sau 8,9% din populația lumii, se arată în raportul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), redactat cu ajutorul Fondului internațional pentru dezvoltarea agriculturii, UNICEF, Programulului alimentar mondial și Organizației Mondiale a Sănătății.
Cu 10 milioane de oameni mai mult decât în 2018, și cu 60 de milioane mai mult decât în 2014.
Până în 2030, acest număr ar putea depăși 840 de milioane de persoane.
„Dacă tendința continuă, se estimează că până în 2030, acest număr va depăși 840 de milioane de oameni. Acest lucru înseamnă clar că obiectivul (eradicarea foamei până în 2030, stabilit de ONU în 2015) nu este pe cale să fie atins”, a declarat Thibault Meilland, analist al politicilor FAO.
Și asta a fost fără a ține cont de șocul sanitar și economic cauzat de pandemia Covid-19, care generează pierderi de venituri în cascadă, crește prețurile produselor alimentare, perturbă lanțurile de aprovizionare ...
Potrivit raportului, recesiunea globală cauzată de noul coronavirus este probabil să conducă la subnutriție între 83 și până la 132 de milioane de persoane suplimentar.
„Acestea sunt încă relativ prudente, situația evoluează”, notează Thibault Meilland.
Estimarea subnutriției în lume este mult mai mică decât în edițiile anterioare: raportul de anul trecut a evocat peste 820 de milioane de oameni care sufereau de foame.
Însă cifrele nu pot fi comparate: integrarea datelor nou-accesibile, în special din sondajele realizate în cadrul gospodăriilor din China, a dus la revizuirea tuturor estimărilor începând cu anul 2000.
„Aceasta nu este o scădere (a numărului de persoane care suferă de subnutriție), ci este o revizuire. Totul a fost recalculat pe baza acestor noi cifre”, insistă Thibault Meilland.
„Întrucât China reprezintă o cincime din populația lumii, această actualizare are implicații majore pentru cifrele generale”, a spus analistul FAO.
„Chiar dacă cifra gglobală este inferioară”, se confirmă constatarea creșterii subnutriției începând cu 2014 ”, a adăugat el.