Strănutul românilor a încăierat și mai rău clasa politică. Vor fi ridicați de pe stradă?

Strănutul românilor a încăierat și mai rău clasa politică. Vor fi ridicați de pe stradă?

Robert Cazanciuc a criticat aspru Legea Carantinei, spunând că este un „dezastru”. Replica ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, a venit imediat.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a scăpat situaţia de sub control. El a spus că proiectul de lege privind carantina şi izolarea elaborat de Guvern este un „dezastru”.

„În proiect nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut”, a declarat preşedintele interimar al Senatului.

Replica lui Nelu Tătaru

În replică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că niciodată, niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut. Acel pacient s-a prezentat la medic.  De asemenea, ministrul Tătaru a mai subliniat că dacă „o anumită idee nu se promova în spațiul public, chiar de factori politici, ar fi trebuit ca la acest moment să fim pe panta ascendentă”.

„Legea Carantinei prevede asta?”

„Niciodată, niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cel puțin din partea corpului medical. Acel pacient s-a prezentat la medicul de familie sau la o unitate medicală, unde a fost evaluat, testat, și s-a decis patologia. Suntem la nivelul lunii aprilie, în acest moment.

Dacă cineva sau o anumită idee nu se împrăștia în mod agresiv în spațiul public chiar de factori politici ar fi trebuit ca la acest moment să fim la baza pantei ascendente și să nu trecem prin a două cocoașă a valului pandemic”, mai spune ministul.

Tătaru explică de ce este nevoie de această lege

„Este un moment în care toată lumea ar trebui să depună toate eforturile tocmai pentru ca acest moment să meargă spre finalul lui și să nu mai repetăm momentul de acum patru săptămâni, când, crezând că s-a terminat am început să bagatelizăm tot ce a fost până acum, toate lunile în care am stat în casă, toți pacienții care au decedat, toate familiile care suferă și nu în ultimul rând cadrele medicale din primul front. Acum trăiesc un moment de dezamăgire că muncă lor a fost în zadar.

Absența legii ne creează probleme. Noi tratăm o boală transmisibilă. Boală înseamnă că trebuie să existe un moment în care cineva care transmite boala trebuie să rămână izolat. Neexistând parghia legală pentru acest lucru ne confruntăm cu o transmitere continuă și accentuată. (...) Pentru o boală transmisibilă, în care internarea este opțională, contează foarte mult această lege”, a mai declarat Tătaru.

Ce spune PSD-ul

Social-democrații susțin că este nevoie de o  amânare pentru că s-a lucrat până târziu în noapte și trebuie revizuite articolele discutate ieri astfel încât să se asigure că legea, în forma ei finală, va fi una bună și va reuși să treacă testul CCR. Liberalii au argumentat că deja s-au rezolvat multe din problemele reclamate de Curtea Constituțională, notează digi24.