Salarii mai mari pentru personalul implicat în combaterea COVID. Actul normativ este în vigoare

Salarii mai mari pentru personalul implicat în combaterea COVID. Actul normativ este în vigoare

Cadrele medicale ce își desfășoară activitatea în contextul pandemiei generată de noul coronavirus va beneficia de un spor salarial de până la 30%, procent ce va fi aplicat la salariul de bază.

Majorarea salarială a fost stabilită printr-un ordin de ministru care stabilește cine și cum va putea obține acest spor. Aceasta în condițiile în care sporul va fi aplicat în funcție de gradul de risc la care se expun cei care desfășoară activitățile prevăzute în actul normativ.

Cadrul legal pentru acordarea majorării salariale a fost decis prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor nr. 1.070/94/2.087/2020, care a fost publicat în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute. Perioada de aplicare a început odată cu starea de urgență și urmează să se încheie la 14 august.

Banii în plus vor fi plătiți în urma aplicării unui procent la salariul de bază, care va fi stabilit în funcție de activitatea depusă în luna pentru care se aplică. Astfel, se va ține cont de numărul de ore efectuate în activitatea riscantă pentru care se plătește sporul.

De acest spor la salariu vor beneficia cadrele medico-sanitare și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare. Este avut în vedere personalul de specialitate din farmacii comunitare, cel din cabinete de medicină de familie, personalul de specialitate din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare.

De asemenea ordinul cuprinde și personalul de specialitate din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.

Mai sunt avute în vedere cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea DGSU, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, dar și personalul cu pregătire paramedicală din echipajele SMURD aflate în finanțarea autorităților administrației publice locale.

Actul normativ privește și personalul din cadrul spitalelor care asigură asistență pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 și din spitalele  suport.

Cum se aplică sporul salarial

Procentul este de 30% – pentru cei care lucrează cu pacienți simptomatici cu forme medii ori severe, de 25% – dacă forma este diferită decât precedentele două și de 20% – personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport, care asigură asistență medicală pacienților, care implică un contact direct cu pacientul.

Același procent este acordat personalului de specialitate din cadrul serviciilor de ambulanță; paramedicilor SMURD și cadrelor militare.

Un procent de 15% va fi aplicat personalului care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați.

Procentul de 10% este aplicat personalului din unitățile medicale destinate tratării pacienților COVID, pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect.

Arafat spune lucrurilor pe nume. Radiografia unei țări în care se ignoră regulile

Marea enigmă din jurul asimptomaticilor. Reprezentanta OMS din România a vorbit

Ne puteți urmări și pe Google News