Ce se întâmplă? În loc să fie cald, devine tot mai rece! Oamenii de ştiinţă, în alertă

Ce se întâmplă? În loc să fie cald, devine tot mai rece! Oamenii de ştiinţă, în alertă

Există un loc pe Pământ care devine tot mai rece, nu mai cald cum ar fi normal. Acest nou studiu dă dureri de cap climatologilor.

Oceanele Pământului se încing în loc să fie reci din cauza cantităților din ce în ce mai mari de gaze cu efect de seră. Iar un strat de apă din Atlanticul de Nord rezistă cu încăpățânare tendinței și temperatura scade în loc să crească.

Aşadar, în ciuda încălzirii globale, o regiune din Oceanul Atlantic de Nord se răceşte, fenomen cunoscut sub numele de „The warming hole”.

Acest „cold blob” descoperit a fost un subiect de interes pentru climatologi din clipa când a fost remarcat pentru prima dată în 2015. Din păcate, complexitatea acestui fenomen greu de explicat dă bătăi de cap experţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania a simulat diverse configurații pentru a găsi explicaţii legate de temperatura oceanelor.

Unul dintre factorii pe care l-au identificat, bazându-se pe studii anterioare,  arată un curent de apă numit - Atlantic meridional overturning circulation - AMOC - care a slăbit semnificativ de la mijlocul secolului XX.

Atunci când AMOC preia apa sărată şi caldă din apropierea Golfului Mexicului de Nord, o schimbă cu apa rece și proaspăt furnizată de la ghețarii care se topesc.

Totuși, datele despre AMOC nu sunt prea clare, din acest motiv este greu de explicat ce se întâmplă cu apa ocenului.

Participanţii la studiu au încercat câteva simulări care le-au permis să vadă ce s-ar putea întâmpla dacă obligă Circulaţia -AMOC - să se îndepărteze cu viteză maximă, lăsând atmosfera să acționeze ca un factor major venit de la sine. A existat un efect mic, dar vizibil. Pe măsură ce apele calde de la intrare s-au răcit, au produs nori slabi care reflectau radiațiile de intrare, la rândul lor răcind  suprafaţa apei.

În continuare, echipa a încercat un alt experiment care a analizat doar transportul de căldură al AMOC, constatând că arunca mai mult în curentii de apă care circulă din Arctica. Din motive extrem de complicate şi greu de explicat aceste Circulații subpolare cresc viteza, atrag căldura din AMOC și lasă culoarul rece și mai rece.

Fără îndoială, cercetătorii vor acorda o atenție și mai atentă puterii AMOC în următorii ani şi spun: ştiind exact cum funcționează acest „cold blob” într-un climat în schimbare, ne va ajuta să înțelegem mai bine la ce să ne așteptăm într-un viitor care probabil va fi cu câteva grade mai fierbinte. Această cercetare  a fost publicată în Nature Climate Change.