Înspăimântătoarea balenă ucigașă. Tainele celui mai inteligent cetaceu marin

Înspăimântătoarea balenă ucigașă. Tainele celui mai inteligent cetaceu marin

Orcile sau balenele ucigașe cum mai sunt cunoscute sunt cele mai inteligente cetacee marine.

Aceste  cetacee se găsesc în toate oceanele lumii. Cele mai mari populații de orci se găsesc, totuși, în apele Arctice şi Antarctice, deoarece, acolo se găsesc prăzile lor preferate, adică, focile, delfinii, balenele și pinguinii.

Accidental, orcile pot fi observate şi în apele tropicale.

Denumirea de balene ucigașe a fost dată din vremuri demult uitate de către marinarii europeni, care au fost îngroziți de când le-au văzut, temându-se de forţa, voracitatea şi curajul lor.

De-a lungul timpului, oamenii au descoperit cu uimire capacități pe care nu le bănuiau ca aceste animale marine să le posede, ceea ce a condus la concluzia că sunt extreme de inteligente, dar nu şi-au dezvăluit nici pe departe toate tainele.

De asemenea, după o studiere mai aprofundată a oamenilor de știință s-a constatat că acest temut cetaceu nu aparţine grupei balenelor, ci este un delfin. Cel mai mare, cel mai sociabil şi mai inteligent dintre toate speciile de delfini.

Caracteristica evident a orcii este coloritul său caracteristic: câteva pete albe în zona capului şi pe abdomen care contrastează puternic cu negrul lucios al trupului.

Orcile au o lungime, în medie, de 6-8 metri. Masculii sunt mai mari decât femelele atingând o greutate de circa 6 tone. Cea mai mare balenă ucigaşă, un mascul, care a fost descoperită,  avea lungimea de 9,8 metri şi cântărea 10 tone.

Femelele aduc pe lume un singur pui care la naştere are aproximativ 2,4 metri lungime la o greutate de 180 kilograme.

Pe partea dorsal, orcile au o înotătoare înaltă de până la 2 metri cu ajutorul căreia  despică valurile atunci când înoată la suprafaţa apei.

Pentru a supraviețui, orcile au nevoie zilnic de aproximativ 227 kilograme de hrană.

În meniul orcilor de găsesc foci, lei de mare, morse, pinguini, vidre marine, toate speciile de balene şi delfini, ba chiar şi urşi polari.

Când vânează, orcile se organizează în grupuri alegând strategii inteligente şi complexe pentru doborârea prăzilor.

Mușcătura unei balene ucigașe este foarte puternică putând să reteze bucăţi de 20-30 kilograme din trupul unei balene.

De asemenea, orcile se pot „lăuda” cu lovituri de cap năucitoare. Astfel, pot scufunda vase de până la 50 tone sau. pot crapa un strat de gheaţă gros de un metru.

Longevitatea orcilor este diferită între masculi și femele. Dacă femelele ating 80-100 ani, durata de viață a masculilor este de 50-60 ani.

Femelele dau naștere o singură dată unui singur pui, odată la 9-10 ani.

Potrivit specialiștilor, în apele planetei trăiesc în acest moment  aproximativ 50.000-80.000 de balene ucigaşe.

Ne puteți urmări și pe Google News