Ce mai fac teroriștii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ce mai fac teroriștii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Astăzi stelele îţi sortesc o întreagă telenovelă, cu bârfe suculente şi intrigi meseriaşe. Dacă îţi place genul nu poţi decât să savurezi momentul, dacă nu, ziua, oricum, trece repede!

 

 

3 iulie

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Ce mai fac teroriștii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 3 iulie s-au născut Franz Kafka, Tom Cruise, Stavros Niarchos, Corneille, Aca de Barbu, Coca Andronescu, Nicu Apostolescu, Andreea Isărescu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Iachint şi Anatolie.

Nimic în „Kalendar”.

Europol a publicat ultimul raport al situației și tendințelor terorismului pe teritoriul UE: TE-SAT în 2019. Concluzia este că scopul teroriștilor este să fragilizeze societățile și sistemele noastre politice democratice. Terorismul trezește teama, întărește extremele politice și dezbină societățile. Raportul Europol se referă la cifrele atacurilor teroriste din UE și la tendințele terorismului. Astfel, per total, 119 atacuri teroriste au fost împiedicate pe teritoriul a 13 state europene. 1 004 persoane au fost arestate pentru suspiciune de infracțiuni legate de terorism în 19 state UE, cele mai afectate fiind Belgia, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania. 10 persoane au decedat în urma atentatelor teroriste în 2019, iar 27 au fost rănite. Aproape toate decesele și cei 27 de răniți sunt rezultatul atacurilor musulmane. O persoană a fost rănită într-un atac terorist al unei formațiuni de dreapta, iar mai multe persoane au fost ucise în atacuri ale extremei drepte. Dar și atacurile de stânga au crescut numeric în 2019, întrecând timidele acțiuni ale dreptei.

Terorismul de dreapta european a fost susținut prin comunicare online, de pe tot globul: la Christchurch-Noua Zeelandă, Poway-SUA, El Paso-SUA, Baerum-Norvegia și Halle-Germania s-au produs incidente violente ale căror autori făceau parte dintr-o comunitate online transnațională. Un element al ideologiei violente de dreapta este credința in superioritatea rasei albe care ar trebui să poarte un război rasial. Extremiștii de dreapta consideră această confruntare inevitabilă pentru a pune capăt conspiraței sistemului care ar vrea să înlocuiască populațiile albe prin imigrația în masă, scenariu care devine din ce în ce mai real.

Terorismul jihadist a continuat să aibă impact asupra situației terorismului în Europa. Așa-zisul Stat Islamic și-a pierdut ultima enclavă teritorială din Siria, dar s-a transformat într-o insurecție subterană în Siria și Irak și își menține rețeaua mondială afiliată. Sute de cetățeni europeni legați de Statul Islamic au rămas în Irak și în Siria. Al-Qaida și-a manifestat din nou intenția de a lovi ținte occidentale, în timp ce afiliații lor regionali vizează să integreze și să coordoneze populațiile și facțiunile înarmate din zonele de conflict. Anul trecut, 8 state membre ale UE au fost lovite de atacuri teroriste jihadiste.

Terorismul de stânga și anarhiștii: Grecia, Italia și Spania continuă să fie epicentrul acestor atacuri. Numărul atacurilor teroriste de stânga și anarhiste din 2019, în număr de 26 , a atins nivelul din 2016 și 2017, după o scădere în 2018. Toate atacurile au avut loc în Grecia, Italia și Spania. Numărul arestaților suspectați de terorism de stânga sau anarhiști din 2019, s-a triplat aproape față de anii precedenți. Companiile private și infrastructurile esențiale și instituțiile publice, guvernamentale au figurat printre ținte.