„Baciccia”, celebrul marinar care se regăsește pe pieptul Sampdoriei

„Baciccia”, celebrul marinar care se regăsește pe pieptul Sampdoriei

Sampdoria este un club istoric din fotbalul italian, care evoluează sub o stemă aparte și care are o încărcătură istorică importantă.

Clubul a fost fondat în 1946, în urma fuziunii a două echipe locale: Andrea Doria și Sampierdarenese. În momentul de față, Genova numără două cluburi mari de fotbal, ambele fiind pe prima scenă din Italia: Sampdoria și Genoa.

Dar cui îi aparține figura de pe emblema Sampdoriei? La prima vedere, acest logo ne duce cu gândul la celebrul personaj de desene animate Popey Marinarul. Nimic mai greșit, deoarece Genova este unul dintre marile orașe portuare, iar genovezii au dus numeroase bătălii de-a lungul istoriei.

„Baciccia”, un simbol aparte

Dacă la începuturile sale, U.C. Sampdoria a folosit și folosește în emblemele sale crucea Sfântului Gheorghe (St. George), o cruce roșie pe un fundal alb, sau o combinație de dungi albe, albastre, roșii și negre, din 1971, clubul l-a introdus pe „Baciccia”, marinarul. Astfel, marinarul, al cărui nume ar semnifica „Ioan Botezătorul”, este prezentat din profil pe stemă. „Baciccia” a fost amplasat pe ecusonul echipei având o pipă în gură, o barbă voluminioasă și o șapcă caracteristică marinarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Baciccia este diminutivul, originar (probabil) din pronunția infantilă a lui Battista, un nume foarte des întâlnit în Genova: Giovanni Battista, Giovan Battista sau Giambattista sau chiar Giobatt.

Odată cu începutul sezonului 1980-1981, „Baciccia” este introdusă pentru prima dată peste cămășile doriene, inițial pe partea stângă a pieptului. Apoi, de-a lungul anilor, poziționarea sa s-a schimbat de mai multe ori, ajungând chiar să fie poziționat pe braț.

Menționat în jurnalul de călătorii al marelui Charles Dickens

În capitala Liguriei, diminutivul are o semnificație identică de „masă”, adică porecla patriotului genovez Giovan Battista Perasso care, în 1746, început revolta populară împotriva trupelor ocupante ale Imperiului Habsburgic.

Chiar și în cronicile scriitorului englez Charles Dickens, în 1846, în volumul „Pictures from Italy”, capitoul 4, identifică numele Baciccia. „Ca urmare a acestei legături a Sfântului Ioan cu orașul, foarte mulți oameni obișnuiți sunt botezați cu numele de Giovanni Baptista, nume pronunțate în dialectul genovez Batcheetcha ca un strănut”, relata Charles Dickens.

Baciccia este, de asemenea, numele unei măști genoveze care înfățișează o populație de bun-simț și fericită și este adesea evocată în teatrul dialectal.