Aplicații de urmărire Covid-19: protecția datelor și a vieții private

Aplicații de urmărire Covid-19: protecția datelor și a vieții private

Aplicațiile telefonice ar putea juca un rol în lupta împotriva virusului Covid-19, însă pun probleme legate de protecția datelor și a vieții private.

Unele aplicațiile mobile specifice ar putea juca un rol essential în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, motiv pentru care UE colaborează cu statele membre pentru a dezvolta soluții eficiente.

Deoarece aplicațiile ar putea dezvălui date sensibile ale utilizatorilor, Parlamentul a subliniat că aceste aplicații trebuie concepute atent, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Comisia a recomandat o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește aplicațiile de urmărire a contactelor, care avertizează utilizatorii dacă s-au aflat în contact cu o persoană infectată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o rezoluție din 17 aprilie și o dezbatere în plen din 14 mai, Parlamentul a subliniat că toate măsurile digitale împotriva pandemiei trebuie să respecte pe deplin legislația privind protecția datelor și confidențialitatea.

Parlamentul consideră că utilizarea aplicațiilor nu ar trebui să fie obligatorie și că ar trebui să includă clauze de caducitate, pentru a putea fi eliminate la sfârșitul pandemiei.

Deputații au subliniat necesitatea ca datele să fie anonimizate și au afirmat că, pentru a limita riscul potențial de abuz, datele generate nu ar trebui stocate în baze de date centralizate.

În plus, ei au afirmat că ar trebui clarificate următoarele aspecte: cum vor contribui aplicațiile la reducerea la minimum a infecției, cum funcționează acestea și dacă dezvoltatorii lor au interese comerciale.

UE și multe state membre au prezentat diverse măsuri de urmărire digital a contactelor pentru a localiza, monitoriza și atenua pandemia.

Comisia a recunoscut că aplicațiile de urmărire a contactelor, bazate pe tehnologii cu rază mică de acțiune, cum ar fi Bluetooth, mai degrabă decât pe geolocalizare, sunt deosebit de promițătoare din punctul de vedere al sănătății publice.

Aceste aplicații ar putea alerta persoanele care s-au aflat un timp în apropierea unei persoane infectate, inclusiv a unei persoane pe care, poate, nu au remarcat-o sau de care nu își aduc aminte, fără a urmări locul în care se află utilizatorul.

Combinate cu alte metode, cum ar fi chestionarele, aceste aplicații ar putea oferi o mai mare precizie și ar putea contribui la oprirea răspândirii bolii, limitând riscul de nerespectare a vieții private.

Ele sunt preferate aplicațiilor de urmărire pe bază de geolocalizare, care colectează date în timp real privind localizarea și deplasările precise ale persoanelor, precum și informații despre sănătatea lor, ceea ce prezintă un risc mai mare pentru viața privată și ridică semne de întrebare cu privire la proporționalitatea măsurii.