Ce se întâmplă cu relansarea economică a UE. Temerile liderilor europeni

Ce se întâmplă cu relansarea economică a UE. Temerile liderilor europeni

Banii europeni accesați în cadrul viitorului plan de relansare economică în urma pandemiei COVID-19 vor trebui returnați pentru a nu reduce bugetul plurianual al UE pentru intervalul 2021-2027. Planul de relansare economică trebuie aprobat până în toamnă.

Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, a declarat că liderii europeni trebuie să asigure rambursarea sumelor accesate în cadrul planului de relansare economică.

„Banii împrumutaţi trebuie rambursaţi, dar actualii lideri nu sunt corecţi, întrucât ei vor să le lase succesorilor lor dezbaterea despre modalităţile de rambursare”, a spus Manfred Weber, într-o discuţie cu presa.

Pe 17 iulie, șefii de stat sau de guvern din UE vor relua discuțiile cu privire la propunerea Comisiei Europene de a crea fond de împrumut de maxim 750 de miliarde de euro, bani care să fie alocați sub formă de subvenţii şi împrumuturi statelor membre. Fondurile vor fi destinate celor mai afectate state, precum Italia sau Spania. Aceste sume ar urma să fie ramburstea într-un interval de 30 de ani, începând din anul 2028.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Există două opţiuni pentru rambursarea acestor bani: fie creşterea contribuţiilor naţionale, fie constituirea de resurse proprii în bugetul european”, a precizat Manfred Weber.

Pentru a obține resursele financiare au fost avansate mai multe posibilităţi, cum ar fi taxarea giganţilor internetului, a plasticului nereciclabil, a tranzacţiilor financiare, extinderea bazei de resurse din vânzarea drepturilor de poluare şi o taxă vamală percepută asupra produselor importate în UE din state care nu au obiective de mediu la fel de ambiţioase cum sunt cele înscrise în Pactul Verde european.

În același context, liderii europeni vor fi chemați să se pronunțe asupra bugetului plurianual UE pentru următorul ciclu de şapte ani. Manfred Weber a insistat că amânarea pentru toamnă a planului de relansare și a bugetului multianual va produce probleme serioase.

De menționat că Manfred Weber doreşte condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept şi s-a pronunţat pentru excluderea din PPE a premierului ungar Viktor Orban şi a partidului acestuia, Fidesz. O cerere în acest sens urmează să fie avansată de preşedintele PPE, polonezul Donald Tusk, la reuniunea de la sfârşitul lunii septembrie.

Comisia Europeană a propus un buget de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, respectiv 1,07% din venitul naţional brut al statelor membre, dar mai multe state cer limitarea acestuia la 1% din venitul naţional.

Austria are obiecții față de planul european de redresare. Ce-l nemuțumește pe cancelarul Kurz

PSD face apel la unitate în negocierile cu UE: „Putem atrage 80 de miliarde euro”