O operaţiune rusească a luat drept ţintă trupele coaliţiei din Afganistan, potrivit unor informaţii secrete
- Dan Andronic
- 29 iunie 2020, 08:56
O unitate a spionajului rus a oferit recompense unor militanţi afiliaţi talibanilor pentru a ataca forţele coaliţiei din Afganistan, inclusiv militarii americani şi britanici, într-o escaladă frapantă a ostilităţii Kremlinului faţă de SUA, după cum au descoperit serviciile de informaţii americane. Acest raport este puternic contestat de Casa Alnbă, care-l consideră lipsit de credibilitate.
Operaţiunea rusească, despre care a relatat în premieră New York Times, a generat dezbateri intense în cadrul administraţiei Trump privind cea mai bună modalitate de a răspunde noii tactici îngrijorătoare a ţării pe care majoritatea oficialităţilor americane o consideră drept un potenţial inamic, dar pe care preşedintele Trump a acceptat-o frecvent ca pe un prieten, spun oficialităţile care au vorbit cu condiţia anonimatului pentru a putea discuta despre o chestiune sensibilă din sfera informaţiilor, scrie The Washington Post.
Oficialităţile au spus că liderii administraţiei au aflat în ultimele luni despre recompensele care ar fi fost oferite, de la agenţiile de spionaj americane, ceea ce a antrenat discuţii interne, inclusiv o mare întrunire a agenţiilor la sfârşitul lunii martie. Conform unei persoane familiarizate cu chestiunea, între răspunsurile discutate la întrunire s-au aflat trimiterea unui comunicat diplomatic pentru a transmite dezaprobarea şi autorizarea unor noi sancţiuni.
Purtători de cuvânt ai National Security Council, Pentagonului şi CIA nu au dorit să comenteze.
Într-o declaraţie de sâmbătă seara, directorul Informaţiilor Naţionale, John Ratcliffe a spus că el a "confirmat că nici preşedintele nici vicepreşedintele nu au fost vreodată informaţi despre vreo informaţie" având legătură cu o recompensă rusescă şi că toate relatările de presă "despre un presupus briefing sunt inexacte".
Declaraţia lui Ratcliffe precum şi declaraţia anterioară a secretarului de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, nu se referă la acurateţea informaţiei secrete raportate.
Fostul vicepreşedinte Joe Biden, prezumptivul candidat prezidenţial desemnat de democraţi, a spus sâmbătă că este "indignat" de informaţiile în chestiune şi de ceea ce pare a fi pasivitatea administraţiei. "Întreaga preşedinţie (a lui Trump) a fost un cadou pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin", a spus el. "Dar asta depăşeşte orice limită".
Ministerul rus de Externe a spus într-o declaraţie că istoria "ilustrează abilităţile intelectuale scăzute ale propagandiştilor din serviciile de informaţii americane, care în loc să inventeze ceva mai credibil, au venit cu un astfel de nonsens... Oricum, la ce ne putem aştepta de la spionajul care a ratat mizerabil războiul de 20 de ani din Afganistan".
Talibanii au negat că ar fi fost implicaţi.
"Respingem categoric ideea de a fi planificat sau îndeplilnit vreodată atacuri ţintite împotriva forţelor SUA sau străine în numele unui serviciu de informaţii extern sau pentru a primi recompense", a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabiullah Mujahid într-o declaraţie, "şi de asemenea dezminţim că am fi primit sprijin material din partea unor servicii secrete străine, deoarece astfel de fapte sunt dăunătoare procesului decizional suveran al oricărei ţări şi mişcări".
Rapoartele despre implicarea rusească în operaţiuni împotriva americanilor au iscat mânie pe Dealul Capitoliului şi întrebări despre motivul care a stat la baza lipsei de reacţie a administraţiei.