Coronavirusul, la fel ca gripa spaniolă, dispare vara și revine cu înverșunare în septembrie și în octombrie
- Dan Andronic
- 29 iunie 2020, 08:39
Epidemia de coronavirus în multe țări nu se oprește, ci mai degrabă crește. În altele scade, dar încă nu putem sta liniștiți.
Scenariile posibile ale viitorului apropiat sunt clare pentru majoritatea experților. Și, de aceea, pot fi înfruntate mai bine. Această pandemie "se comportă așa cum am prezis" și "comparația este cu gripa spaniolă, care s-a comportat exact precum COVID-19: a scăzut vara și s-a reluat cu înverșunare în septembrie și în octombrie, provocând 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val", avertizează Ranieri Guerra, director adjunct la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul emisiunii "Agora", de la Rai 3. Și, acesta este răspunsul la scrisoarea experților, care au spus că "urgența a luat sfârșit", scrie LA REPUBBLICA (Italia).
"Când virusul dispare din clinică, totul pare să se termine, dar nu este așa", a spus Guerra. În comparație cu noua categorie a pacienților "slab pozitivi", "nu intru în clasificări și definiții artificiale pe care le pot face colegii din diverse discipline. Mă uit la fapte și faptele spun că genomul virusului este în continuare același, iar faptele spun că tendința unei epidemii ca aceasta este previzibilă. Există un regres care coincide cu vara", a precizat Guerra. "Este adevărat că secţiile de terapie intensivă s-au golit, însă s-au golit așa cum era prevăzut să se întâmple și nu vrem să se umple din nou în toamnă. Toate precauțiile pe care le luăm au scopul de a limita circulația virusului când aceasta se va relua", a concluzionat Guerra.
"Nu există nicio îngrijorare pentru că totul este de așteptat. Ambele focare au fost identificate imediat și delimitate, astfel încât sistemul pus în funcțiune este valid. Există focare inevitabile în Italia și Europa", continuă Guerra, care promovează, de asemenea, măsurile luate pentru transport. "S-a întâmplat să circul cu trenul și mi se pare că distribuirea locurilor pe scaune la bord funcționează bine din punct de vedere al distanței". Regulile de distanțare sunt necesare, deoarece "cu două zile înainte de declanșarea simptomelor suntem contagioși", a precizat Guerra. În ceea ce privește asimptomaticii propriu-ziși, "au simptome atât de ușoare încât nu contribuie în mod semnificativ la transmiterea virusului, deoarece încărcătura virală este conectată, chiar dacă în mod neliniar, cu gravitatea simptomelor". Spre deosebire de mesajele uneori divergente care au existat în aceste săptămâni tocmai pe aceste subiecte, Guerra comentează: "Colegii cu cunoştinţe în domeniul științei încearcă să comunice ceea ce știu, dar uneori o facem greșit".
"Italia este gata să vaccineze 100% din populație împotriva gripei, conform recomandărilor făcute de Ministerul Sănătății", a mai declarat Guerra, indicând una dintre armele care vor ajuta la o mai bună confruntare cu un posibil al doilea val de COVID-19, la toamnă. Din acest punct de vedere, directorul adjunct al OMS a precizat că "vaccinurile există și sunt puse la dispoziție în fiecare lună septembrie, pe baza evaluării prospective a tulpinilor virale care circulă".