Activiștii se revoltă în cazul dezastrului ecologic din Siberia
- Alexandru Toader
- 26 iunie 2020, 12:54
Aciviștii susțin că este posibil ca scurgerea masivă de combustibil din Siberia să fi ajuns deja în Oceanul Arctic, în ciuda afirmațiilor oficialilor ruși cu privire la eforturile de curățare.
Pe 29 mai, un rezervor cu motorină de la o centrală care aparține grupului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului industrial sibian Norilsk, trimițând aproximativ 21.000 de tone de motorină într-o cale navigabilă din apropiere și turnând 6.000 de tone suplimentare pe pământul din jur.
Această deversare este considerată cea mai gravă catastrofă ecologică de acest gen, care a lovit vreodată regiunea. Căile navigabile și tundra sunt colorate cu petice roșii strălucitoare, vizibile din spațiu.
Însă, activiștii îi acuză pe oficialii ruși că nu au reușit să ducă la bun sfârșit procesul de curățare și că scurgea masivă de combustibil ar fi ajuns deja în Oceanul Arctic. Autoritățile din Rusia au spus procesul de curățare a oprit combustibilul să se răspândească în nord, unde risca să pătrundă în Oceanul Arctic.
Hidrogeologul din Moscova Georgy Kavanosyan a declarat că a făcut măsurători în râul Pyasina care se varsă în Marea Kara, care face parte din Oceanul Arctic, care a arătat mai mult decât dublul concentrației normale a produselor petroliere toxice.
„Acum contaminantul se apropie de Oceanul Arctic sau este deja acolo”, a scris el într-o scrisoare către activista suedeză pentru climă Greta Thunberg, pe care a postat-o pe Instagram.
Kavanosyan a spus că particulele care s-au dizolvat în apă sunt mai cancerigene și toxice decât produsele combustibile colectate de pe suprafața apei. Unele particule pot pătrunde în piele și să rămână acolo zeci de ani, a spus el într-un videoclip YouTube publicat joi.
Kavanosyan l-a acuzat pe magnatul Vladimir Potanin că a încercat să acopere amploarea daunelor și a spus că se confruntă cu un „mare risc”, făcând publice cererile.
Prabușirea rezervorului de combustibil a avut loc la o centrală deținută de o filială a gigantului de metale Potanin, Norilsk Nickel, care a declarat că prăbușirea ar fi putut fi cauzată de topirea permafrostului din cauza schimbărilor climatice.
Dezghețul Permafrost s-a accelerat odată cu schimbarea climei, transformând tundra arctică, eliberând în același timp gaze de seră prinse și contribuind la încălzirea globală.
„Nu am reușit să evităm o catastrofă ecologică masivă”, a spus Kavanosyan în videoclipul de la Norilsk, unde a spus că trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pe fondul măsurilor de securitate îngreunate în urma vărsării.
Se estimează valoarea pagubelor cauzate căilor navigabile din Arctica la 100 de miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari).Se estimează valoarea pagubelor cauzate căilor navigabile din Arctica la 100 de miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari).