Căldură mare. În fața statuilor „rasiste”, Franța propune contra-monumente

Căldură mare. În fața statuilor „rasiste”, Franța propune contra-monumente

În plină corectitudine politică -faza pe statui- consilieri ai președintelui Emmanuel Macron pledează pentru „recontextualizarea” (sic) unor figuri istorice.

La ora când unii ar dori să înlăture statuile unor personalități „rasiste”, „colonialiste” sau percepute ca atare, soluția de a nu „șterge” trecutul ar fi ca aceste monumente să fie însoțite de statui ale altor personaje, pentru a explica „contextul”.

În timp ce în lumea întreagă statui ale personajelor istorice asociate cu colonialismul sunt puse la pământ, președintele Franței, Emmanuel Macron, a prevenit, în urmă cu o săptămână: „Republica nu-și va demonta statuile”.

Ca răspuns la statuile „controversate” ar fi bine să fie ridicate lângă ele monumente dedicate altor figuri, pentru a putea „privi istoria în față”, a sugerat anturajul președintelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierii șefului statului au fost întrebați după ce purtătoarea de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye, a pus problema redenumirii Avenue Bugeaud din Paris, care poartă numele generalului francez responsabil pentru masacrul a numeroși algerieni, în secolul al XIX-lea.

„Nu este vorba despre redenumirea bulevardului Bugeaud, Dar de ce nu poate fi amplasat un monument al emirului Abdelkader - cu care a luptat Bugeaud – și care a fost deținut la castelul din Amboise”, a comentat un consilier.

Un alt exemplu: „De ce nu o statuie a lui Emile Zola în fața celei a lui Paul Déroulède”, fondator în 1882 al mișcării Ligue des Patriotes, mișcare anti-Dreyfus (afacerea Dreyfus, după numele căpitanului Alfred Dreyfus, conflict social și politic major care a zguduit Franța la sfârșitul secolului XIX)

„Nu este vorba de a șterge memoria acestor personaje, ci de a o recontextualiza”, spun consilierii lui Macron.

„Grupuscule extremiste încearcă să impună o viziune binară a istoriei puritane și să atace simbolurile republicane și valorile Republicii. Această încercare de a importa o viziune intersecțională a memoriei nu poate fi compatibilă cu memorie republicană împărtășită de toți”, estimează apropiații lui Macron, îngrijorați de deteriorarea în acest weekend a statuilor generalului de Gaulle și lui Gambetta.