Fiul lui Nikita Hrușciov a murit în Statele Unite

Fiul lui Nikita Hrușciov a murit în Statele Unite

Serghei Hrușciov, fiul primului secretar al Comitetului central al PCUS și lider sovietic Nikita Hrușciov, a încetat din viață la vârsta de 85 de ani.

Informația, provenită de la prietenul lui Serghei Hrușciov, Gary Powers, și preluată de agenția de presă RIA Novosti, a fost confirmată și de nepoata lui Serghei, Nina Hrușciova, pentru RBC.

Serghei Hrușciov deținea cetățenie americană începând din anul 1999, opt ani după ce a ajuns în Statele Unite, în statul Rhode Island, locuind în capitala Providence.

Serghei Hrușciov s-a născut la Moscova, la 2 iulie 1935, tatăl fiind fostul lider al URSS, Nikita Hrușciov, și mama Nina Petrovna Hrușciova (Nina Kukharchuk, născută în Ucraina), cea de-a doua soție a lui Hrușciov.

Serghei a ajuns în Statele Unite în cadrul unui program științific de schimb la Brown University's Center for Foreign Policy Development și a făcut primul pas spre naturalizare pe pământ american un an mai târziu.

Serghei Hrușciov nu considera sosirea sa în Statele Unite drept o „trădare” de patrie. În 1992, el declara pentru Associated Press că „țările noastre nu mai sunt inamice. Suntem de aceeași parte acum”.

Reputat om de știință și autor, Serghei Hrușciov  a dezvoltat sisteme de ghidare pentru rachete, submarine, nave spațiale și vehicule lunare, în calitate de inginer de rachete la Moscova.

Fiul lui Hrușciov îi lasă în doliu pe soția sa, Valentina, care și ea are cetățenie americană, și pe fiul lor, Serghei, scrie The Moscow Times.

Dincolo de activitatea de proiectare a rachetelor balistice şi de croazieră, Serghei Hrușciov a  ocupat funcţii înalte în cadrul unor importante întreprinderi industriale sovietice. A fost decorat cu medalia Erou al Muncii Socialiste în 1963 şi cu Ordinul Lenin, scrie și Agerpres.

În Statatele Unite, Serghei Hruşciov  a predat până recent în Rhode Island istoria Războiului Rece.

Perioadă în care tatăl său, Nikita, a condus URSS. În 1964, Nikita Hrușciov a fost îndepărtat de la putere, noul lider sovietic fiind Leonid Brejnev.

În 2017, Serghei a comentat decizia tatălui său din 1954, de a dărui Crimeea Republicii Socialiste Ucrainene, invocând raţiuni economice şi nicidecum politice.

Fiul lui Hruşciov a mai spus cu acel prilej că, după cedarea Crimeii către Ucraina, peninsula de la Marea Neagră „a început să renască”.

Ne puteți urmări și pe Google News