Avertizare! Cod portocaliu în 20 de județe. Fenomene meteo extreme

Avertizare! Cod portocaliu în 20 de județe. Fenomene meteo extreme

Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu o nouă prognoză meteo în care explică faptul că luna iunie va prezenta fenomene meteo extrem de violente.

ANM a publicat o nouă prognoză de vremea rea. Avertismentul de tip cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii va fi în vigoare până marți la ora 10 și va afecta 20 de județe din România.

De asemenea, meteorologii au indicat și existența unui Cod Galben de furtună, valabil tot până marți la ora 10:00.

Reprezentanții ANM anunţă în cea mai mare parte a ţării perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Codul galben vizează judeţele Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Covasna, Prahova, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Constanţa, Ilfov, şi Călăraşi.

„Este o lună iunie deosebit de severă din punct de vedere al fenomenelor meteorologice extreme destul de specifice acestei perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

Luni iunie foarte bogate în precipitații am mai înregistrat, cel mai recent în 2010, cu o cantitate medie de precipitații de 133 l/mp. La acest moment, pentru prima jumătate a lunii iunie, discutăm doar despre 52,4 l/mp față de o normă climatologică de 84 l/mp.”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Directorul ANM a mai precizat că fenomene extreme din punct de vedere al intensității și violenței s-au înmulțit în ultimele două săptămâni, mai ales pe arii restrânse și a dat exemplul Sloboziei, unde au fost înregistrate și 126 l/mp.

„Până acum, în doar cinci zile au fost emise 20 de coduri roșii, respectiv 170 de coduri portocalii de la începutul lunii. De la începutul anului, s-au emis 1.458 de avertizări nowcasting pentru vreme extremă. În 2012, în tot anul am avut doar 1.535”, a mai explicat Elena Mateescu, conform Antena3.