Moartea strălucitului Mihai Rădulescu arestat de comuniști sub pretextul homosexualității

Moartea strălucitului Mihai Rădulescu arestat de comuniști sub pretextul homosexualității

Ultimul concurs diplomatic organizat conform tuturor regulilor democratice şi profesionale, înainte de preluarea deplină a puterii în România de către comunişti după abdicarea forţată a Regelui Mihai în decembrie 1947, a început la 15 mai 1946.

Era vorba de ocuparea posturilor de ataşaţi de legaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Străine al României.

Candidații

Din totalul de 71 de persoane înscrise la concurs, 17 candidaţi au absentat, 15 candidaţi nu au trecut examenul scris şi doar 39 de candidaţi au luat note care le-a permis prezentarea la a doua etapă a concursului. Examenul oral pentru concursul de ataşaţi de legaţie s-a desfăşurat în zilele de 31 mai, 1, 3 şi 4 iunie 1946.

Din cei 39 de candidaţi admişi la examenul oral, unul s-a retras din concurs, iar ceilalţi 38 au obţinut toţi medii generale peste 6.

În conformitate cu regulamentul de concurs, acest lucru i-ar fi îndreptăţit pe toţi cei 38 de candidaţi să fie admişi ca ataşaţi de legaţie, însă ministrul de externe Gheorghe Tătărăscu a decis ca doar 15 dintre aceştia să fie încadraţi la Ministerul Afacerilor Străine.

Epurarea lui Tătărăscu

În colţul stânga sus al Procesului-verbal din 5 iunie 1946 al Comisiei pentru concursul de ataşaţi de legaţiune se regăseşte următoarea rezoluţie scrisă de Vasile Stoica, preşedinte al comisiei şi Secretar General al Ministerului Afacerilor Străine: „13.VII.1946. Conform hotărârii dlui Ministru de Externe se va întocmi decret pentru no. 1-17 inclusiv, cu excepţiunea no. 6 şi 13”.

Ne puteți urmări și pe Google News