Vești mari pentru pacienții cu cancer de vezică: au acces la imunoterapie, primul tratament specific fără efecte adverse
- Magda Spiridon
- 11 iunie 2020, 19:02
Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România scapă de chimioterapie și de efectele adverse ale procedurii, pentru că au de acum acces la un tratament pe bază de imunoterapie. Mai mult, soluția terapeutică novatoare este compensată prin Programul Național de Oncologie.
În România există, oficial, în acest moment, un număr de 18.347 de pacienţi cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial) aflaţi în evidenţă, aproape 2.400 de cazuri noi fiind diagnosticate anual. Această boală reprezintă a șaptea cauză de mortalitate prin cancer în cazul bărbaților, înregistrându-se, în medie, peste 1.600 de decese anual.
Cancerul de vezică afectează în proporție de 80% bărbații, iar peste 60% dintre aceștia sunt trecuți de 65 de ani. Cercetătorii pun fumatul în legătură cu apariția bolii, acest obicei nesănătos fiind implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer.
Ce este imunoterapia
Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Mai exact, imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.
”Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, a explicat, joi, Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti, în cadrul conferinței Pacientul 2.0.
Remarcabil la această terapie e faptul că efectele secundare prezente în cazul chimioterapiei, de exemplu, dispar. Anica Dumitru, diagnosticată cu cancer acum trei ani, a relatat cum se simte după ce a început să facă imunoterapie. După chimioterapia clasică, în cazul ei, nu s-a mai putut face iradierea, iar ulterior s-a constatat reapariția bolii.
De câteva luni pacienta face tratament prin imunoterapie. ”Mă simt extraordinar,. Am putut pleca pe picioare după terapie, am scăpat de dureri”, a relatat pacienta în timpul conferinței online.
Citiți continuarea pe retetesivedete.ro