Trump anunță un „veto” clar: „Respectați armata noastră!”
- Tudor Borcea
- 11 iunie 2020, 10:21
Președintele SUA a declarat că se opune categoric ideii de redenumire a bazelor militare care poartă numele generalilor confederați.
Declarațiile prezidențiale intervin în momentul în care manifestațiile anti-rasism zguduie Statele Unite, după moartea afro-americanului George Floyd.
Zece baze ale forțelor terestre americane, toate situate în sudul țării, poartă numele unor foști generali confederați.
Într-o serie de mesaje pe Twitter, președintele Donald Trump a estimat că aceste baze „legendare” fac parte din patrimoniul american, afirmînd că guvernul său nici măcar nu ia în calcul posibilitatea redenumirii lor.
„Respectați armata noastră!”, a insistat Trump. În aceste mesaje, liderul de la Casa Albă a citat în special Fort Bragg, cea mai mare bază militară a Statelor Unite, situată în Carolina de Nord. Ea poartă numele unui fost general al armatei secesioniste, Braxton Bragg, cunoscut și că a pierdut marea bătălie de la Chattanooga în 1863.
O altă bază, în Georgia, îl onorează pe Henry L. Benning, un general sclavagist convins care a pledat pentru crearea unei „sclavocrații sudiste”.
Există și Fort Lee, după numele comandantului armatei sudiste, generalul Robert Lee, aflat la 30 km de Richmond, capitala statelor confederate în timpul războiului de secesiune.
Pentagonul a avut deja în vedere redenumirea acestor baze în 2015, după tragedia din Charleston, Carolina de Sud, când un tânăr suprematist alb a ucis nouă afro-americani, într-o biserică. Armata a ales în cele din urmă să păstreze numele actuale.
Dovadă că această dezbatere recurentă a revenit în prim plan, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut, miercuri seara, retragerea celor 11 statui din Capitoliu reprezentând soldați și oficiali confederați.
„Aceste statui celebrează ura, nu moștenirea noastră”, a spus Nancy Pelosi.
Apărând tweet-urile prezidențiale, Kayleigh McEnany, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a estimat că schimbarea numelor acestor baze i-ar insulta toți soldații americani aflați acolo.
Și a susținut că este o „pantă alunecoasă”, evocând de exemplu retragerea temporară a filmului „Pe aripile vântului” de pe platforma de streaming HBO Max.
„Cât de departe trebuie să mergem?”, a întrebat McEnany.
„Ar trebui șterși din istorie George Washington, Thomas Jefferson și James Madison?, a continuat ea.
Aproape un secol separă declarația de independență care a fondat Statele Unite ale Americii, la 4 iulie 1776 și războiul civil american.
Acesta din urmă, care a divizat națiunea din 1861 până în 1865, a lăsat aproximativ 620.000 de morți, un bilanț mai greu pentru Statele Unite decât cele două războaie mondiale.