Trump, sătul de Merkel. 10.000 de soldați americani, retrași din Germania

Trump, sătul de Merkel. 10.000 de soldați americani, retrași din Germania

Liderul de la Casa Albă vrea să reducă cu aproximativ 30% prezența militară americană în Germania. Trump este iritat de contribuția slabă a Berlinului în domeniul apărării NATO dar și de participarea Germaniei la gazoductul Nord Stream 2 condus de Rusia.

În prezent, aproximativ 35.000 de soldați americani sunt detașați în Germania, în special pentru cele mai importante baze, la Ramstein, Spangdahlem sau  Grafenwöhr. Acest număr poate fi crescut temporar la peste 50.000 în timpul exercițiilor organizate în cadrul NATO.

Cu toate acestea, de când a ajuns la Casa Albă, președintele Trump a atacat în mod regulat Berlinul, acuzându-l că alocă prea puțini bani pentru apărare dar și că participă la proiectul gazoductului strategic Nord Stream 2, prin care pleacă gazele naturale din Rusia către Germania.

La acest proiect, participă, în proporție de 51%,  gigantul rus Gazprom dar și companiile germane Wintershall și EON Ruhgas, cu câte 20%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suficient pentru Trump să denunțe „dependența energetică a Germaniei” față de Putin, în condițiile în care nu alocă fonduri pentru apărare, în timp ce umbrela NATO e , majoritar, pe cheltuiala americanilor.

În plus, chestiuni ridicate de justiția germană cu privire la legalitatea loviturilor efectuate de drone americane împotriva organizațiilor teroriste, deoarece acestea ar fi apelat la „echipamente tehnice de la baza  Ramstein” nu au fost, în mod evident, bine primite la  Washington.

Cu puțin timp înainte de summitul NATO organizat în iulie 2018 la Bruxelles, Washington Post a dezvăluit că Pentagonul a evaluat apoi costul unei relocări parțiale sau totale a forțelor americane din Germania în Polonia, adică la un „aliat al NATO care a atins obiectivele de cheltuieli pentru apărare” , adică 2% din PIB.

Ulterior, Polonia a propus să găzduiască o brigadă a armatei americane pe solul său, suportând în același timp costurile unei astfel de prezențe. Ceea ce nu-l putea decât să-l încânte pe Trump, mai ales că Ministerul polonez al Apărării este un client excelent al industriei americană de armament, cu unul dintre cele mai recente contracte pentru achiziționarea a 32 de aeronave de generație 5,  F-35,  pentru 4,6 miliarde de dolari.

În august 2019, Richard Grenell, care  și-a dat demisia din funcția de ambasador al SUA în Germania, a criticat din nou Berlinul despre slăbiciunea bugetului său militar.

„Este șocant să crezi că contribuabilul american trebuie să plătească în continuare pentru a avea peste 50.000 de americani în Germania, dar că germanii își cheltuiesc surplusul pentru programele naționale”, a spus el într-un interviu acordat agenției de știri. DPA.

„Polonia își respectă obligația față de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărarea sa. Germania, nu. Am dori ca trupele americane din Germania să vină în Polonia ”, a declarat și Georgette Mosbacher, ambasadorul SUA la Varșovia, scrie Opex 360.

Cu toate acestea, nu este încă sigur că Polonia va beneficia de o reducere a prezenței militare a SUA în Germania. Dar reducerea se va face, iar decizia Berlinului de a cumpăra  avioane F/A-18 Super Hornet de la Boeing  nu a schimbat decizia americanilor.