Scandalul protestelor. Vela dă de pământ cu propunerile jandarmilor
- Ionel Sclavone
- 5 iunie 2020, 16:50
Modificările propuse de Jandarmerie la legea ce reglementează modul în care pot fi organizate protestele nu sunt pe placul ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela. Ministrul a atras atenția că modificările nu sunt însușite de Minister, iar Jandarmeria nu are atribuții în elaborarea de proiecte legislative.
Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a declarat că nu susține modificările legislative propuse de Jandarmerie la legea care reglementează protestele publice.
„Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul MAI și nici la nivelul guvernului. Jandarmeria Română nu are atribuții de a iniția proiecte de lege, iar documentul expus nu este un proiect de lege al MAI. Într-adevăr, este un document de lucru inițiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unei întâlniri informale”, a declarat Marcel Vela.
Jandarmeria a propus o serie de modificări ale legii care, prin formulările ambigue, lasă locul interpretărilor care ar putea duce la riposte violente împotriva protestatarilor.
Între formulările care lasă loc la interpretări este cea care prevede în ce condiții și la ordinul cui pot interveni forțele de ordine pentru înăbușirea manifestațiilor. O altă prevedere care lasă loc unor interpretări abuzive pune în responsabilitatea oorganizatorilor situațiile în care protestele iau o turnută violentă. Astfel, cel care înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să se ocupe de identificarea și înlăturarea scandalagiilor din mijlocul mulțimii. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de amenzi foarte mari, cuprinse între 5.000 de lei și 30.000 de lei.
O altă mențiune care lasă loc abuzurilor este cea care interzice manifestările de protest care au ca scop defăimarea țării și a națiunii. Într-o altă propunere, Jandarmeria propune interzicerea răspândirea ori prezentarea în public a unor fapte de natură să aducă atingere autorităţii şi prestigiului statului.
Mai mult, potrivit sursei citate, Jandarmeria susține interzicerea protestelor care urmăresc „inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”, fără să arate ce autoritate a statului stabilește natura acestor manifestări, dacă se încadrează în aceste limite.
Cei care se opun introducerii acestor modificări arată că protestul din 10 august 2018, unde s-a cerut demisia Guvernului Dăncilă, a fost definit de reprezentații PSD, aflați la putere, ca „o tentativă de lovitură de stat”. Drept urmare, o asemenea prevedere, neclară, ambiguă, ar justifica o acțiune în forță împotriva protestatarilor.