Personajele datorită cărora a luat naștere cea mai iubită competiție fotbalistică din Europa

Personajele datorită cărora a luat naștere cea mai iubită competiție fotbalistică din Europa

Fotbalul este, fără îndoială, cel mai popular sport de pe „Bătrânul Continent”, care, în timp, a atins cote maxime și datorită competițiilor inter-cluburi. La masa bogaților stă, în primul rând, UEFA Champions League/Liga Campionilor, cunoscută inițial sub numele de Cupa Campionilor Europeni sau, mai simplu, Cupa Europeană.

În 1954, la Basel (Elveția), a luat naștere UEFA (Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal), corpul administrativ și de control al fotbalului european. Forul european a fost clădit după discuții între Federația Franceză de Fotbal, Federația Italiană de Fotbal și Federația Belgiană de Fotbal. Sediul UEFA a suferit, de-a lungul timpului, unele mutări. A început în Basel, după care s-a mutat la Paris, Berna, iar din 1995 și până în prezent centrul său administrativ se află tot în „Țara Cantoanelor”, dar la Nyon.

Dar cum s-a născut cea mai importantă întrecere fotbalistiă inter-cluburi din Europa? La congresul UEFA din martie 1955, Gabriel Hanot (foto articol) și Jacques Ferran (foto jos) propuneau înființarea Cupei Campionilor Europeni, al cărui prim fluier a venit în același an, cu 16 echipe din 16 țări la start.

Ne puteți urmări și pe Google News