Acum exact 80 de ani, pe 4 iunie 1940, la ora 08:30 GMT…  HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Acum exact 80 de ani, pe 4 iunie 1940, la ora 08:30 GMT…  HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ai probleme de rezolvat în domeniul sentimental. Ia-o încet, nu brusca, nu te grăbi, nu te repezi. Eşti obosit şi gândul îţi e numai la odihnă, la vacanţă. Mai ai doar un obstacol de trecut!

4 iunie

 

Acum exact 80 de ani, pe 4 iunie 1940, la ora 08:30 GMT…  HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 4 iunie s-au născut Judith Malina, George al III-lea, Dennis Weaver, Natalia Goncearova, Armand Călinescu, Valentin Uritescu, Rodica Mureşan, Maria Olaru, Ioan Massof.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel (protoromâni). Şi Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului.

 

Nimic în calendarele vechi, antice, în ”Kalendar” o zi de muncă la fel ca multe altele.

 

Acum exact 80 de ani, pe 4 iunie 1940, la ora 08:30 GMT proaspătul prim ministru Winston Churchill se întâlnea, în cabinetul lui, cu Air Marshal Hugh Dowding, şeful suprem carismatic, mult iubit de către piloţii RAF de vânătoare.

Situaţia pe continent era dezastruoasă. Aliaţii fugeau mâncând pământul din faţa diviziilor blindate ale lui Hitler. Care demonstrase că onoarea nu există pentru germani, călcând orice tratat semnat şi atacând Franţa prin ocuparea unor ţări neutre, pe care se angajase să le apere. Hitler a ocolit astfel formidabila linie de apărare Maginot, apărarea de oţel a Franţei, dar care se sprijinea pe o frontieră cu ţările neutre. Şi astăzi francezii regretă enorma greşeală, dar nu prea mai au ce face, un al Patrulea Reich a crescut din gropile naziştilor şi a ocupat Europa, de data asta fără să tragă un foc, prin corupţie şi şantaj economic.

Dar să revenim la ziua de 4 iunie 1940, o să mai avem suficient timp să ne plângem prezentul. Churchill i-a făcut lui Dowding o scurtă prezentare a dezastrului terestru din Franţa. Dezastrul din aer îl ştia, că doar era Air Marshal! Apoi brusc, prim ministru a devenit apropiat, prietenos. Toată lumea spunea că poseda în cel mai înalt grad arta conducerii oamenilor, a seducţiei personale. “Hugh, prietene, îţi cer ceva foarte greu, dar trebuie să ne salvăm fundurile. Războiul abia începe, Franţa este pierdută! Recheamă-ţi toţi piloţii din Franţa! Trebuie să ne pregătim să ne apărăm ţara noastră!”  Air Marshalul, nici el nu era un negociator prost. Îi smulge primului ministru sprijinul pentru fabricarea unui avion ciudat, De Haviland DH.98 Mosquito. Ei, Freeman’s Folly, surâde Churchil. Bine, să vă ce pot face. Freeman era Sir Wilfrid Freeman, Air Chief Marshall, care a înțeles imediat conceptul revoluționar al bimotorului de luptă, făcut din lemn, dar extraordinar de rapid și manevrabil. A fost avionul de luptă care a câștigat războiul, fiind un cal de tracțiune, un avion multirol. Misiunile de care s-a achitat Mosquito sunt legendare. Să menționăm doar că pe 30 ianuarie 1943, la a 10-a aniversare a preluării puterii în Germania de către naziști, un Mosquito s-a strecurat până la Berlin, zburând nu mai sus decât 30 de metri deasupra solului și schimbând des direcția. La Berlin a bombardat extrem de precis clădirea Radioului Public German, întrerupând discursul triumfal al lui Hermann Göring. Mosquito mai avea un mare avantaj, costa foarte puțin, cât un Rolls-Royce, sub 10.000 £. Repet, avionul care a câștigat războiul pentru britanici!

În anul 1940 piloţii britanici au venit singuri acasă, deoarece nu mai aveau aerodroame de front, sau strategice, pe care să aterizeze în Franţa: toate fuseseră ocupate de elemente ale trupelor germane, paraşutişti, trupe speciale, commando. Au adus cu ei o bună parte din piloţii francezi, dar şi polonezi, cehi, belgieni, olandezi.

Aerodroamele britanice deveniseră un fel de Turn Babel. Toate felurile de avioane de luptă şi mai toate limbile europene.

Dar, domnea, după 4 iunie 1940, o linişte ciudată. Telefoanele nu mai sunau, ordinele nu mai veneau, escadrilele nu mai efectuau misiuni de luptă. Totuşi, ici, colo, câte o pereche de aşi plecau în văzduh cu Spitfire-urile “să-şi regleze armamentul”. Treceau repede Canalul şi încercau să protejeze cât puteau pe nenorociţii de infanterişti, părăsiţi în infernul de la Dunkerque. Dar, trebuie să fim corecţi. Wehrmachtul, militarii germani, junkerii, au fost întotdeauna onorabili. Despărţiţi de francezi şi încercuiţi de germani, corpul expediţionar britanic putea fi o pradă uşoară. Totuşi generalissimul Gerd von Rundstedt, a ordonat trupelor de sub comanda lui să se oprească ca să permită englezilor evacuarea trupelor. Ordin validat la câteva ore de Hitler. Nu că Adolf ar fi fost o natură miloasă şi iubitoare de britanici, ci a văzut un gest politic de bunăvoinţă. În acel moment Germania fascistă cerşea un armistiţiu, chiar o pace, cu Regatul Unit.

Winston Churchill a luat, acum 80 de ani, o decizie controversată, politică, pe muchie de cuţit. Mulţi l-au înjurat, mai ales francezii! Strategic, a pierdut o bătălie, dar a câştigat războiul! După cum spune Sun Tzu: “retragerea la timp, prgăteşte victoria în bătălia următoare!”

Acum, dragi lupi, padawani şi hobbiţi trebuie neapărat să citiţi strategia mea de apărare pentru ziua de astăzi. Numită, popular, horoscop! Sunt un mare strateg, pentru că la fel ca Sun Tzu, ştiu un adevăr absolut: mâine este, în definitiv, o altă zi!