Harta unei uriașe comori, ascunsă de naziști. O societate secretă masonică a tăinuit-o 75 de ani

Harta unei uriașe comori, ascunsă de naziști. O societate secretă masonică a tăinuit-o 75 de ani

O hartă care a fost întocmită de un ofiţer din cadrul temutei Waffen Schutzstaffel (S.S.) din Al Doilea război Mondial, care folosea pseudonimul „Michaelis", a fost descoperită recent.

Harta respectivă, face parte dintr-un jurnal,care a fost deținut timp de 75 de ani de o societate secretă, conține date despre o locație unde au fost ascunse de nazişti peste 30 de tone de aur.

Jurnal descrie planurile comandantului Wafen-SS Heinrich Himmler de a ascunde comorile furate din muzeele şi proprietăţile private europene - artefacte, opere de artă şi aur.

Jurnalul menţionează 11 locaţii în care naziştii ar fi ascuns aur, bijuterii, pânze ale unor pictori renumiţi şi obiecte religioase. Una dintre locaţii este un puţ abandonat care coboară până la 60 de metri adâncime, sub Palatul Hochberg, din secolul XVI, din satul Roztoka, în sud-vestul Poloniei. Aurul ascuns acolo se crede că provine de la o filială Reichsbank din oraşul polonez Breslau (acum Wrocław) şi se estimează că valorează miliarde de euro.

Timp de decenii după război, jurnalul lui „Michaelis" a fost ţinut în secret, ascuns în oraşul german Quedlinburg. Documentul se afla în posesia unei loje masonice vechi de peste 1 mileniu, în rândurile căreia se aflau şi ofiţeri nazişti în perioada celui de-al Treilea Reich. Unul dintre membri ar fi fost chiar „Michaelis", care era responsabil de transporturile naziste în regiunea de sud-vest a Poloniei. În prezent, unii membri ai lojei masonice sunt descendenţii ofiţerilor SS din trecut, mai susţine sursa poloneză.

Însă în 2019, loja a oferit jurnalul unei fundaţii poloneze denumite Silesian Bridge. Fundaţia a anunţat în luna martie a anului trecut că a primit un jurnal de la „partenerii" săi germani - membrii lojei din Quedlinburg - care au oferit jurnalul poporului polonez ca pe un gest reparatoriu după ororile războiului. În jurnal se află o hartă care se pare că indică locul fântânii de pe terenul Palatului Hochberg, unde naziştii au ascuns o comoară, conform lui Roman Furmaniak, reprezentant al fundaţiei Silesian Bridge. Documente adiţionale indică faptul că, după ce au ascuns comoara, naziştii i-au ucis pe martori, le-au aruncat trupurile în fântână şi apoi au închis puţul dinamitându-l.

Experţii au determinat că jurnalul a fost scris într-adevăr în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, însă autenticitatea sa trebuie să fie confirmată şi de Ministerul polonez al Culturii.

Comoara a fost ascunsă în Silezia Inferioară, o regiune din Polonia ce a căpătat notorietate în timpul dar şi după cel de-al Doilea Război Mondial pentru cantitatea impresionantă de bunuri furate pe care naziştii le-au ascuns acolo, conform Ministerului polonez de Externe. Silezia Inferioară era împânzită de peşteri, mine şi tuneluri, precum şi de castele şi palate cu catacombe adânci şi vechi, ce le ofereau naziştilor ascunzători ideale pentru operele de artă şi aurul furat.

Ne puteți urmări și pe Google News