Cadoul românilor pentru marele lor binefăcător francez

Cadoul românilor pentru marele lor binefăcător francez

Proprietatea era celebră pentru frumusețea ei, fiind construită sub forma unui templu antic, cu șase coloane elegante. Clădirea avea la intrare două rânduri de trepte, care se terminau cu câte un leu, iar interiorul era decorat cu piese antice colecționate timp de mulți ani de familia Nopcsa.

În 1919, Regele Ferdinand și regina Maria îi dăruiesc întreg domeniul, cu pământ și clădire, generalului Berthelot, în semn de recunoștință, pentru contribuția sa la eliberarea României.

Francezul devine în același timp cetățean de onoare al României.Acesta folosește conacul doar între 1922-1926, iar la moartea, în 1931, lasă tot domeniul de la Fărcădinul de Jos Academiei Române (al cărei membru devenise între timp).

Reședința nobiliară își sporise renumele și prin faptul că împăratul Franz Iosef I al Austriei poposise aici la ultima vizită în Transilvania (1852).

EVENIMENTUL ISTORIC A REAPĂRUT PE PIAȚĂ! CITEȘTE AICI SUBIECTELE DIN NUMĂRUL 26

După moartea lui Ferenc Nopcsa, ultimul descendent al familiei, moșia de la Fărcădinul de Jos a rămas în paragină și a trecut în cele din urmă în proprietatea statului român.

După instaurarea regimului comunist, proprietățile Academiei Române trec în posesia statului. Conacul devine pe rând unitate agricolă, spital de psihiatrie și IAS. Astfel clădirea se degradează încet dar sigur.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric