Franța: Groaza de criza economică ia locul fricii de COVID

Franța: Groaza de criza economică ia locul fricii de COVID

Ieșirea din izolare a modificat la populația Franței sentimentele față de cele două crize: cea a epidemiei de coronavirus și cea economică, decurgând din prima.

Numărul celor care sunt îngrijorați de cea din urmă a crescut cu 21%  în mai puțin de o lună, arată un sondaj realizat de institutul Ifop, în perioada 28-30 mai.

Astfel, 79% dintre francezi consideră acum criza economică drept cea mai mare amenințare pentru țară, față de numai 58%, cât arăta un sondaj similar realizat pe 5-6 mai.

De asemenea, 21% dintre francezi consideră epidemia de COVID cel mai mare pericol, față de 42, la începutul lunii mai.

Potrivit lui Pierre Giacometti, cofondator al cabinetului de consultanță No Com, care a comandat sondajele, cu trei săptămâni în urmă „starea de spirit a compatrioților noștri, afectați de două frici” care se concurau, „fără ca una să o zdrobească pe cealaltă”.

De ce, în mai puțin de o lună balanța s-a înclinat decisiv către criza economică?

„Pentru că francezii au constatat că epidemia dă înapoi”, spune Giacometti. Statistica cotidiană a deceselor a fost înlocuită cu știrile despre falimente și îngrijorările din lumea economică.”

A doua constatare:

„Temerile legate de economie sunt împărtășite de toate categoriile sociale, dar în creștere mare printre categoriile populare.”

Îngrijorările sunt legate în special de reducerea progresivă a șomajului parțial, care riscă să se transforme într-unul total pentru tot mai mulți oameni.

Lentoarea reluării economice din Franța are loc pe un fond social exploziv! După criza Vestelor Galbene, în 2018, și lunile de proteste și nemulțumiri legate de reforma pensiilor, în 2019-2020, „sunt întrunite toate ingredientele pentru o tensiune socială foarte puternică în lunile care vin”, spune Pierre Gacometti. Acesta vorbește chiar de o „opinie franceză eruptivă”.

În ceea ce privește clasamentul actorilor sociali care merită încrederea populației, lucrurile au rămas aproape neschimbate în ultimele trei săptămâni. Astfel, pe primele trei locuri ale încrederii se situează medicii, spitalele și farmaciștii, dar punctajul lor scade ușor.

În schimb, crește ușor încrederea în forțele de ordine, foarte antipatizate pentru excesele lor la apogeul perioadei de restricții.