Sumbru viitor ne așteaptă dacă preocupările momentului sunt legate de suplimentarea forțelor din Ministerul de Interne și de mărirea numărului de procurori și personal auxiliar din Ministerul Public, de la 6.996 la 7.166 de angajați. Ne cotropesc infractorii fiindcă n-avem suficienți polițiști, iar procurorii nu mai fac față din cauza ”volumului crescut de muncă înregistrat”. Păi, dacă n-avem suficienți polițiști înseamnă că n-avem infractori prinși, n-avem mai multe dosare, deci nici procurorii de acum n-au un volum mai mare de muncă!
O mă amendeze unii, o să spună că-i cârcoteală. Dar e doar o logică simplă și o mare mirare pentru adoptarea unui astfel de proiect de hotărâre de guvern într-o perioadă în care se tot amenință cu anchete pentru achizițiile făcute în timp de stare de urgență, când una-două guvernanții și liderii PNL ne spun că fac reduceri masive de posturi în sectorul bugetar, când pensionarii sunt perpeliți cu declarații că ba li se mărește pensia cum zice legea, de la 1 septembrie, ba că procentul va fi mai mic, ba că nu li se dă deloc fiindcă nu sunt bani și s-ar prăbuși economia dacă s-ar face un împrumut.
Pe fondul acesta de nemulțumiri și haos, de teama crizei economice prorocite, Ministrul Justiției a emanat un proiect de hotărâre de guvern pentru suplimentarea numărului de procurori, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a avizat pozitiv, în ședința de marți, 26 mai. Pe lângă faptul că se invocă volumul mare de muncă, în motivarea acțiunii se consemnează și ”uzura fizică a personalului care se confruntă foarte des cu imposibilitatea efectuării concediilor de odihnă sau recuperării orelor suplimentare”.
Așa e și la privați, și la alți bugetari. De ce în ”republica procurorilor” să existe alte unități de măsură pe timp de criză economică? Cu confiscări fără confiscări de averi dubioase, cu multe achitări la instanțe, cu dosare ”delicate” în lucru de ani de zile, procurorii nu sunt chiar vârful societății.
Vă amintiți? În ianuarie, premierul Ludovic Orban ne anunța că programul de guvernare al PNL își propune reducerea numărului de demnitari și angajați la stat. Vicepremierul Raluca Turcan se băga și ea în față și anunța că PSD a umflat toate organigramele instituțiilor publice și că vor disponibiliza masiv ca să se reducă substanțial cheltuielile bugetare. Suna frumos, a speranță că tot ce greșise Dragnea și Dăncilă va îndrepta echipa liberală a lui Orban. Turcan ne dădea și un exemplu, ca să reliefeze dezastrul guvernării pesediste: organigrama Ministerului Lucrărilor Publice era extrem de stufoasă, iar 40 % din numărul demnitarilor și 20 % din cel al bugetarilor ar trebui tăiat. Să plece acasă și șefii și angajații care sunt un balast!
Ludovic Orban ne spunea că, după reorganizarea ministerelor, va pune lucrurile la punct și în agențiile guvernamentale, autoritățile de stat etc. Probabil că s-a luat cu altele și a uitat, sau poate că a constatat că e nevoie de oamenii ăia și a mai schimbat pe ici-pe colo, pe-ai lor cu ai lui.
Având în cap toate astea, cum să trec cu vederea o informație legată de sporirea numărului de procurori?! Mai ales că abia ne liniștise conducerea Poliției Române și ministrul Vela că în martie (când s-a stat în case de spaimă de Covid) a scăzut numărul infracțiunilor cu 14,6 % față de anul trecut, că furturile și tâlhările s-au diminuat, și că, una peste alta, organele de ordine sunt pregătite să facă față și valului de diasporeni infractori care s-au întors la vatră. I-am văzut în acțiune. Dar mai mult pe infractori. Și asta ne doare. Și ne sperie. Și ne ia speranța că fața României se va schimba.