Începe Ramazam Bayram, „Sărbătoarea dulce”. Liber la Kebap, Șuberek și Baclavale

Începe Ramazam Bayram, „Sărbătoarea dulce”. Liber la Kebap, Șuberek și Baclavale

Credincioşii musulmani sărbătoresc, de mâine, timp de trei zile, Ramazan Bayramul, supranumită popular Sărbătoarea Dulce,

Manifestările religioase dedicate marii sărbători islamice vor debuta la ora 6,07 dimineața, atunci când muftiul Muurat Iusuf, Şeful Cultului Musulman din România, va oficia slujba de Ramazan Bayram la Geamia Hunchiar din Constanţa.

„Slujbe religioase cu ocazia Ramazan Bayramului vor fi oficiate pe lângă toate geamiile din România dar, având în vedere contextul actual, toate ceremonialurile religioase se vor desfăşura în conformitate cu prevederile în vigoare şi respectând întru totul măsurile privind prevenirea infectării cu virusul SARS CoV-2. Slujbele religioase se vor desfăşura în exteriorul lăcaşurilor de cult fiind recomandată purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe de minim doi metri faţă de persoanele din jur, participarea cu propriul covoraş de rugăciune, efectuarea ritualului de ablaţiune acasă, evitarea adunărilor în faţa lăcaşurilor de cult înainte sau după slujbă şi a interacţiunii directe prin strângerea de mână sau îmbrăţişare”, a spus muftiul.

Zilele de Ramazan Bayram sunt o binecuvântare pentru credincioşii care de-a lungul „Lunii Sfinte Ramazan” au ţinut asprul post de 30 de zile – care presupune post negtru pe tot timpul cît soarele este pe cer, sărbătoarea ce urmează fiind un prilej de apropiere, de deschidere a sufletului şi de împărtăşire a bucuriei comune. Pe parcursul bayramului, credincioşii obişnuiesc să îşi viziteze rudele şi prietenii, bucurându-se de cei dragi şi cinstind memoria celor care au trecut la cele veşnice.

„Anul acesta este un an greu însă ne vom exprima dragostea faţă de cei dragi păstrând distanţa fizică, dar apropiindu-ne sufleteşte mai mult decât până acum. Chiar dacă, pentru o perioadă, unitatea noastră nu mai înseamnă să fim fizic unii lângă alţii, fiecare dintre noi ştie şi simte că ne susţinem reciproc prin gânduri, prin credinţă, respectând întru totul recomandările autorităţilor. Avem convingerea că nu vom lăsa această barieră fizică temporară să afecteze credinţa noastră care ne-a ţinut mereu împreună şi depinde numai de noi să nu permitem ca distanţarea fizică să aducă cu ea şi o izolare identitară. Mai mult, depinde doar de noi să păstrăm viu, şi în această perioadă grea, spiritul multicultural, împărtăşind pentru o vreme doar virtual, din frumosul fiecărei culturi şi credinţe din Dobrogea. Suntem datori trecutului şi responsabili faţă de viitor să continuăm, indiferent de greutăţile care ne încearcă, să existăm în spiritul aceleiaşi bune convieţuiri, iar pentru asta, un prim pas constă în a nu ne pierde speranţa şi credinţa proprie”, a mai spus Muftiul Iusuf în mesajul său.

Ne puteți urmări și pe Google News