Gata! Am rămas și fără lignit. Cea mai mare carieră minieră din țară se va închide
- Mihnea-Petru Parvu
- 22 mai 2020, 17:29
Cea mai mare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia și din țară nu a reușit să obțină un nou acord de mediu și producția de lignit nu mai poate fi realizată
Este vorba de Cariera Minieră Roșia, din cadrul Exploatării Miniere Roșia Rovinari. De peste șase luni, cariera nu mai are „acord de mediu”. Acest lucru a fost anuțat în instanță, în urma unei solicitări a organizației de mediu Bankwatch.
Între timp, administrația Complexului Energetic Oltenia a depus noi documentații la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în vederea emiterii unui nou acord, însă până în momentul de față nu a fost primit niciun aviz. Dat fiind faptul că au trecut aproape cinci luni din anul 2020, producția de cărbune propusă pentru Cariera Minieră Roșia nu mai poate fi realizată.
Termocentrala Rovinari va fo crea mai afectată
Potrivit lui Cristian Lădaru, liderul Sindicatului Liber Roșia și inginer în cadrul aceleiași subunități miniere, producția stabilită pentru anul 2020, la Roșia, trebuia să fie de 2,9 milioane de tone. S-a tot așteptat, însă, după acordul de mediu care permite extinderea perimetrelor miniere, însă acesta nu a mai fost emis. Prin urmare, nu mai există fronturi de lucru.
„Timpul nu așteaptă după noi. Speram să obținem acest acord de mediu la începutul anului. Nu este așa și ne găsim probabil după o jumătate de an în același loc. Nu este nicio diferență față de luna octombrie a anului trecut, când s-a pierdut acordul de mediu pentru Cariera Roșia. Dacă va fi obținut acordul de mediu, se va reuși o producție de 1,6 milioane de tone, dacă nu, doar de un milion de tone din totalul de 2,9 milioane de tone, adică doar o tremie. Afectată va fi Termocentrala de la Rovinari, unde noi trimitem cărbune și care este principala sucursală energetică a CEO. Ține compania pe picioare. Implicit, este afectată și producția de lignit la nivelul CEO pentru anul 2020. Nu știu ce vom face. Vom produce mai puțin cărbune, deci mai puțin curent electric“, a declarat, pentru colegii de la ziarul oltenesc Gazeta de Sud, Cristian Lădaru, lider de sindicat din cadrul Carierei Roșia.