Agent secret britanic, decorat de Vladimir Putin. A intrat în istoria mondială a spionajului

Agent secret britanic, decorat de Vladimir Putin. A intrat în istoria mondială a spionajului

În Rusia trăiește un fost agent secret care a intrat în istoria mondială a spionajului. A fost considerat unul dintre cei mai importanți spioni britanici recrutați de KGB în perioada URSS, și a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin.

Fost ofițer al Serviciului Secret de Informații (SIS sau MI6), George Blake a fost recrutat în anii captivităţii într-un lagăr din Coreea comunistă. Identificat în anul 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani de închisoare, cea mai mare sentinţă pronunţată de vreo instanţă britanică, cu excepţia condamnărilor pe viaţă.

A fost acuzat că, în timpul colaborării cu serviciul secret comunist, KGB, după întoarcerea din Coreea de Nord, a trădat mulți agenți care au fost executați ulterior, inclusiv o rețea din Germania de Est, precum și informarea autorităților sovietice despre existența tunelului de ascultare anglo-american de sub Berlin.

El a intrat în istoria mondială a spionajului după o evadare din închisoarea Wormwood Scrubs pe o scară făcută din ace de tricotat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se întâmpla în anul 1966, la cinci ani după ce a fost condamnat...