Raportul trimestrial al inspectorului general al Pentagonului cu privire la operațiunea Inherent Resolve, operațiunea militară americană împotriva ISIS în Irak și în Siria, dezvăluie modul în care pandemia i-a oferit grupării teroriste un răgaz, chiar temporar, pentru a-și relua operațiunile.
Raportul afirmă că gruparea teroristă rămâne o „insurgență la nivel scăzut”, incapabilă să dețină un teritoriu. Există însă semne îngrijorătoare.
În timp ce cooperarea în materie de securitate între Statele Unite și Irak este probabil să se aprofundeze, Forțele Democrate Siriene (SDF), partenerul american pe teren împotriva ISIS în Siria, sunt sub presiune și din ce în ce mai constrânse de conflictul cu Turcia, precum și de coronavirus.
Înfrângerea teritorială a ISIS, în martie 2019, și eliminarea liderului Abu Bakr al-Baghdadi, în octombrie 2019, au reprezentat victorii importante pentru Coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite.
În urma acestui succes, raportul Pentagon din această lună, care acoperă perioada ianuarie-martie 2020, clasifică acum ISIS ca o „insurgență la nivel scăzut”, incapabil să dețină un teritoriu.
Raportul Pentagonului lasă să se întrevadă posibile vești bune pentru reluarea cooperării de securitate dintre SUA și Irak împotriva ISIS.
Operațiunile anti-ISIS din Irak în Irak au fost împiedicate în primul trimestru al anului de virusul care a provocat pandemia Covid-19, de impasul guvernului irakian și tensiunile americano-iraniene din Irak. În ceea ce privește coronavirus, Pentagonul, care și-a redus operațiunile comune din cauza Covid-19, intenționează să invite în curând forțele coaliției în Irak. Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak.
Impasul în care se afla guvernul irakian s-a terminat acum, iar complicațiile cu Iranul au încetat și ele. Irak are un nou guvern condus de premierul Mustafa al-Kadhimi, care a fost anterior șeful Serviciului Național de Informații din Irak, cunoscut pentru profesionalismul și eficiența sa în lupta împotriva ISIS.
Însă, în nici un caz nu s-a terminat cu Statul Islamic. Jihadiștii încearcă o reîntoarcere în Irak, sub acoperirea pandemiei, și să continuie atacurile contra forțelor de securitate irakiene și a regiunii Kurdistanului irakian, scrie Al-Monitor.
Observatorii apreciază că ISIS este probabil autorul incendierii culturilor agricole din Makhmour, oraș agrar aflat în „teritoriile contrstate” între regiunea Kurdistanului și zonele administrate de guvernul federal în nordul Irakului.
Aceste regiuni, diverse din punct de vedere etnic și religios, au fost deosebit de vulnerabile la penetrarea ISIS și a terorismului.
Ele sunt, de asemenea, o linie de fractură pentru tensiunile dintre Erbil, capitala regiunii semi-autonome a Kurdistanului irakian și Bagdad.