COVID. Este sau nu eficientă purtarea măștilor? Rezultatul uluitor al testelor pe hamsteri

COVID. Este sau nu eficientă purtarea măștilor? Rezultatul uluitor al testelor pe hamsteri

Specialiștii de la Universitatea din Hong Kong au făcut o serie de dezvăluiri incredibile după ce au făcut teste asupra hamsterilor pentru a vedea dacă utilizarea măștilor de protecție este eficientă sau nu împotriva Covid.

Testele pe hamsteri au dezvăluit că purtarea la scară largă a măştilor reduce semnificativ transmiterea noului coronavirus, potrivit unei echipe de experţi din Hong Kong, potrivit 7sur7.be. Această cercetare este printre primele care au studiat dacă purtarea unei măști poate preveni purtătorii simptomatici sau asimptomatici ai virusului Covid-19 să transmită boala.

Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, un expert recunoscut în coronavirusuri, echipa de cercetători a plasat hamsteri infectați în cuști, alături de animale sănătoase.

Măștile chirurgicale au fost plasate între cele două cuști, iar aerul a circulat dinspre animalele infectate spre cele sănătoase. Rezultatele au arătat că transmiterea virusului a fost redusă cu mai mult de 60% atunci când măștile au existat.

Două treimi din hamsterii sănătoși au fost infectați într-o săptămână în care măștile nu erau montate. Rata de infecție a scăzut la puțin peste 15% când măștile au fost așezate în cușca animalelor infectate și la 35% când au fost plasate în cușca hamsterilor sănătoși. 

„Știm acum că o mare parte din persoanele infectate nu prezintă simptome, astfel încât purtarea universală a măștii este cu adevărat importantă”, a adăugat Yuen. Profesorul Yuen este unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS când a apărut pentru prima dată în 2003, virus care a ucis vreo 300 de oameni în Hong Kong. El a pledat din timp în favoarea purtării măștilor.

La patru luni după apariția primelor cazuri Covid-19 în China, Hong Kong a reușit să limiteze numărul de cazuri la o mie, ceea ce a dus la doar patru decese. Experții cred că utilizarea măștilor, precum și testarea extinsă și campaniile de urmărire sunt motivele acestui succes, într-un oraș de 7,5 milioane de persoane.

 

Ne puteți urmări și pe Google News