Abuzul Temperaturii. Șefii Curții de Apel București au cerut testarea procurorilor și avocaților

Abuzul Temperaturii. Șefii Curții de Apel București au cerut testarea procurorilor și avocaților

Toţi operatorii economici şi instituţiile care au activităţi ce implică accesul persoanelor în interior sunt obligate să ia măsuri pentru verificarea temperaturii corpului. Temperatura maximă este de 37,3 grade Celsius. Această prevedere tinde să devină un subiect de dezbatere, fiindcă poate provoca adevărate drame. Un exemplu ar fi acesta: dacă un elev de clasa a VIII sau a XII sunt depistați în ziua examenului cu o temeperatură de 37,4 sau 37,5, nu li se va permite să intre în sală și să dea proba? Li se stopează viața din cauza unui termometru, care poate fi sau nu capabil de precizie?

Așa cum s-a comunicat oficial, 37,3 este valoarea care ne va permite în perioada stării de alertă să intrăm în instituţiile publice, în magazine sau să mergem la lucru.

Toate firmele și companiile, de stat sau private, precum şi instituţiile menționate sunt obligate să ia măsuri pentru verificarea temperaturii corpului, potrivit deciziilor luate la prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile au fost prezentate de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Acesta a spus că valoarea de 37,3 grade Celsius este referința luată de la Organizația Mondială a Sănătății.

Trei avocate au adresat un Memoriu decanului Baroului București și președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, reclamând că o decizie a consiliului de conducere al Curții de Apel București este abuzivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, în Memoriul lor, avocatele arătau că, pe 11 mai, Curtea de Apel a emis Hotărârea nr. 97 prin care, la art. 19, se spune că ”se interzice accesul în incinta instanței a persoanelor care prezintă simptomatologia infectării cu Covid-19”. În acest scop, jandarmul de la intrare va testa cu termoscannerul pe toată lumea, inclusiv pe procurori și avocați. Nu li se va permite accesul celor care au temperatura 37,5 sau mai mare – a hotărât conducerea Curții de Apel București.

După cum se observă, magistrații CAB au ridicat limita temperaturii recomandate de OMS, de la 37,3 la 37,5.

Pe cine apără Constituția?

Avocatele cer șefilor Barourilor să întreprindă toate demersurile legale, inclusiv prin promovarea unor acțiuni în justiție, în vederea protejării drepturilor persoanelor afectate prin Hotărârea Curții de Apel București. În demersul lor, invocă mai multe legi și convenții a drepturilor omului, dar și două articole din Constituție (art. 22 și art.53). La ce se referă cele două articole:

Articolul 22, al. 1 - Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Iar al. 2 - Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.

Articolul 53 Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Trebuie spus, însă, că legea supremă a țării - Constituția este garant pentru toți cetățenii. Există și Art. 34 care se referă la Dreptul la ocrotirea sănătăţii, obligație importantă a statului. Iar majoritatea românilor a cerut autorităților să ia măsurile necesare pentru a stopa panemia Covid-19.

Articolul 34 spune așa: (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Acest articol se contrapune articolelor menționate în Memoriu de avocate, deoarece, prin măsurile luate, se vrea ocrotirea populației, după reguli aplicate și în alte țări. Să vedem ce părere are și un medic...