Toată lumea ar trebui să țină cont. Cum să aveți somnul perfect

Toată lumea ar trebui să țină cont. Cum să aveți somnul perfect

Uneori începeți ziua prost. Cu oarece dureri de corp, cu o oboseală nejustificată în ciuda ”somnului de frumusețe” de opt ore corect executat. Și totuși, ceva nu e bine. Una din explicații poate fi felul în care dormiți. Ca să fie eficient, somnul trebuie să  fie cumva. Patul e important. Dar și poziția în care se doarme și ceea ce se face imediat după trezire, când vă ridicați din pat. Altfel spus, e o treabă serioasă somnul corect.

În 2008 a fost publicat un articol-studiu care spune că problemele de somn sunt un factor de risc și generatoare de durere musculo-scheletală și de diminuare a capacității de muncă. Bref, dacă dormim prost, lucrăm prost. Studiul s-a făcut în Malmo, pe durata unui an, pe 4.140  de persoane active între 45 și 64 de ani.

Studiul a evidențiat că una dintre 15 persoane care intră în ”clubul” celor cu dureri cronice musculo-scheletale atât la nivel cervical, umeri sau coloana lombară, pățesc asta din cauza somnului în poziții deficitare.  Și vestea ”cruntă”: cercetătorii nu au găsit  nicio o cauzalitate între locul de muncă și apariția durerilor. Au făcut legătura numai cu calitatea somnului.

Somnul corect, o adevărată știință

Ne puteți urmări și pe Google News

”Poate nu suntem conștienți de faptul că dacă dormim 6 - 8 ore pe noapte, înseamnă mai mult de un sfert din zi,  în care stăm pe saltea.  Ziua de lucru ( 8 - 10 ore) concurează, ca durată cu perioada petrecută în pat. Ce este somnul? Somnul este o stare fiziologică, periodică și reversibilă caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței. Doar atât să reținem: somnul este esențial vieții.

Există mai multe studii care susțin că absența somnului poate duce la complicații, unele ireverisbile. În timpul somnului, corpul de regenerează, se hidratează, încercând să repare stricăciunile din timpul zilei.  Pentru că acest proces de regenerare să se finalizeze avem nevoie de tot procesul de somn. Nu-i așa că devine complex? Și când te gândești că toți avem ceva experiență în somn. Nu știam că e atât de greu.

Aici e o întreagă știință, trebuie să avem salteaua potrivită, perna ideală și temperatura ideală în cameră. Și când mă gadesc că profesoară mea îmi spunea că pentru un somn bun ai de nevoie de picioare calde și conștiința împăcată. Ce facem noaptea, în somn? Unii suntem înmărmuriți în poziția chircită de fetus din aminitiri din căldura lichidului amniotic care era și plapumă și pernă.

Alții parcă încearcă să scape din tenebrele cearceafului. În definitiv, toți ne posturam pentru o anumită perioada, care poate să dureze de la 1 ora până la 5 ore. Dacă poziționarea această nu ne aliniază coloana într-o poziție comfortabila e posibil să ne trezim cu porțiuni amorțite, rigide sau dureroase. Oricare dintre semnele acestea ne spune că  ceva nu a fost bine în noaptea trecută”, detaliază, pentru Evz.ro, dr. Lucian Galoși, kinetoterapeut.

Recomandări pentru cum ar trebui să dormim corect

Dacă sunteți genul care doarme pe spate, încercați să puneți o pernă sub genunchi. Dacă dormiți pe o parte, folosiți o pernă pe care să o puneți între genuchi, iar astfel veți avea coloana aliniată iar presiunea de pe oasele bazinului e preluată de pernă.

Cei care au dureri cronice la nivelul coloanei, sau cei care sunt mai voluminoși, pot încerca o pernă de gravide. Această ține coloana aliniată și când te întorci de pe o parte pe altă e ușor de manevrat. Genunchii îndoiți către piept îți vor destinde musculatura picioarelor și a coloanei mult încercată în timpul zilei.

Încercați să nu dormiți cu 2 perne, una moale e suficientă. ”Prea multe perne sub cap vor poziționa capul în bărbie care duce la o respirație greoaie, iar fără o oxigenare bună a creierului, dimineață te vei trezi obosit și cu un ”bonus” -  gât înțepenit”, spune doctorul. Dacă dormiți cu fața la cearșaf, folosiți o pernă că să o puneți sub bazin puțin mai jos de burtă. Cel mai important lucru e ridicarea corectă din pat, după somn.

 Cum se face ridicarea corectă din pat, după somn

”Dimineața  nu vă ridicați direct din pat, începeți, ușor, să faceți 2 - 3 mișcări de tragere a câte unui picior la piept. Strângeți ușor din mușchii fesieri că să îi dezmorțiți, întindeți-vă cu ambele brațele și picioare cât sunteți de lungi, și veți fi pregătiți pentru o zi bună”, a mai declarat kinetoterapeutul.

Să recapitulăm. O saltea trebuie fie continuă, să nu fie una veche cu găuri sau zone în care e prăbușită. Să fie fermă, atât cât vă place. Prețul unei saltele nu reflectă calitatea ei. Prețul poate reflectă calitatea materialelor din această. E important că salteaua să nu fie foarte moale. O saltea prea moale nu poate ține aliniată coloana pe durata somnului.

”Nu există saltea bună care să fie mai bătrână de 6 - 7 ani”, mai spune dr. Galoși. Dacă aveți o saltea care credeți că e prea dură, puteți folosi topper cu memorie în zona în care dormiți. Există topere răcoroase, calde, moi, soft. ”Nu vă ajung 15 minute într-o expoziție să vă hotărâți dacă o saltea e ideeală pentru voi. Investestiți timp și bani în saltea. Cu ea vă petreceți un sfert din viață. Nu uitați, tot la ea vă veți întoarce când veți fi istovit”, concluzionează kinetoterapeutul Lucian Galoși.