Ce se întâmplă cu trupul nostru după coronavirus? Sunt cumplite veştile
- Antonia Hendrik
- 16 mai 2020, 01:10
Din păcate, Covid-19 va fi tovarăşul nostru de viaţă mult timp şi nu numai din pricina faptului că la ora aceasta nu există un vaccin. Acum, când medicii încep să înţeleagă din ce în ce mai multe, s-a declanşat alarma: într-un caz din trei, virusul lasă moştenire patologii cronice.
Experţii avertizează: Un vindecat din trei va avea probleme cronice la: rinichi, plămâni şi ficat.
O treime va avea probleme respiratorii
Organele "preferate" ale Covidului sunt plămânii, cei care vor avea complicaţii, dar se evaluează posibilitatea ca şi alte organe să fie lovite direct de către virus, ca rinichii şi ficatul. „Ne vom afla în situaţia ca circa 30% dintre vindecaţi de Covid să se transforme în bolnavi cronici şi loviţi mai ales de dificultăţi respiratorii”.
Tromboze în sânge
„Am avut multe persoane plecate din spital şi apoi revenite după o lună cu embolii, flebite şi vasculite”, spune profesorul Viecca, cel care a introdus un nou protocol de medicamentaţie în tratament format din 5 medicamente (protocol adoptat şi în SUA). Descoperirea a fost posibilă datorită autopsiei asupra 38 de pacienţi decedaţi de Covid: „La toţi a fost găsit un parametru, D-dimero, foarte înalt, expresie a trombozei.”
Scenarii post-Covid
După Covid va fi necesară „implementarea medicinii teritoriale pentru a putea urmări bolnavii cronici la domiciliu”, sugerează Viecca. La spitalul Papa Giovanni al XXIII-lea din Bergamo, unul dintre epicentrele bolii, s-a gândit deja instituirea unui ambulatoriu unde să fie chemaţi pacienţii vindecaţi. Obiectivul noului studiu este de a înţelege care şi cât sunt de mari daunele pe care virusul le lasă „moştenire” unei persoane, conform celor relatate de Il Giornale.