Veşti bune! Consiliul Concurenței verifică Fundația maghiară Pro Economica Alapitvany

Veşti bune! Consiliul Concurenței verifică Fundația maghiară Pro Economica Alapitvany

Consiliul Concurenței verifică dacă fundația maghiară Pro Economica Alapitvany care derulează investițiile Ungariei în Transilvania respectă legislația UE.

Reacţia Consiliului Concurenţei vine după ce Bogdan Aurescu a vorbit într-un interviu și despre „tenta provocatoare” a comentariilor făcute de omologul său ungar, Peter Szijjarto, față de ambasadorul român la Budapesta. Șeful diplomației de la București precizează că "România nu și-a dat acordul pentru programul de investiții derulat de Ungaria în Transilvania și că poate fi discutat dacă acest program înalcă prevederile din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor de stat".

Consiliul Concurenței a declarat că ”a atenționat Fundația Pro Economica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate.

Răspunsul integral al Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a atras atenția Fundației ProEconomica Alapitvany, care administrează/intermediază acordarea acestor ajutoare, asupra faptului că trebuie respectată legislația Uniunii Europene în domeniu. Compatibilitatea ajutoarelor cu politica pieței interne este de competența Comisiei Europene, respectiv DG COMP. Pentru a fi compatibile cu normele UE, ajutoarele trebuie limitate la o valoare minimă, necesară companiei pentru a atinge un anumit obiectiv, astfel încât acordarea acestora să nu denatureze concurența și schimburile comerciale dintre statele membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Consiliul Concurenței a atenționat Fundația Pro Economica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate.

Proiectul de investiții este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei