Bombă pentru datornicii la bănci: Președintele a promulgat Legea Dării în plată
- Ioan Bujor
- 13 mai 2020, 14:01
Mult discutata și așteptata Lege a Dării în plată a fost promulgată miercuri de președintele României, Klaus Iohannis.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 mai a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (PL-x 10/04.02.2019)”, se arată într-un comunicat al președinției publicat pe siteul instituției.
Prin noua formă a Legii Dării sunt clat stabilite condiţiile impreviziunii: pentru a se califica, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul trebuie sp fi fost de 52,6%. De asemenea, obligaţia de plată lunară a debitorului trebuie să fie mai mare cu 50% pentru a fi întrunite condițiile de impreviziune, s-a decis prin modificările aduse la legea 77/2016. 29 apr, 2020.
Legea dării în plată. Câţi români îşi vor pierde casele
Protecţia consumatorilor nu este pregătită facă faţă abuzurilor din serviciile financiare
Noua formă a actului normativ mai stipulează că reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente: „
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Inițiatorul proiectului, senatorul Daniel Zamfir, a ales o variație a cursului de 52,6% pe cel puțin trei luni. În baza acestui calcul, creditele în franci elvețieni (CHF) acordate în perioada anterioară crizei din 2007-2009, pentru care creșterea cursului a fost de circa 100%, dar și multe dintre împrumuturile în euro sau dolari se încadrează la impreviziune.