Bombă pentru datornicii la bănci: Președintele a promulgat Legea Dării în plată

Bombă pentru datornicii la bănci: Președintele a promulgat Legea Dării în plată

Mult discutata și așteptata Lege a Dării în plată a fost promulgată miercuri de președintele României, Klaus Iohannis.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 mai a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (PL-x 10/04.02.2019)”, se arată într-un comunicat al președinției publicat pe siteul instituției.

Prin noua formă a Legii Dării sunt clat stabilite condiţiile impreviziunii: pentru a se califica, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul trebuie sp fi fost de 52,6%. De asemenea, obligaţia de plată lunară a debitorului trebuie să fie mai mare cu 50% pentru a fi întrunite condițiile de impreviziune, s-a decis prin modificările aduse la legea 77/2016. 29 apr, 2020.

Legea dării în plată. Câţi români îşi vor pierde casele

Protecţia consumatorilor nu este pregătită facă faţă abuzurilor din serviciile financiare

Noua formă a actului normativ mai stipulează că reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente: „

Ne puteți urmări și pe Google News

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.

Inițiatorul proiectului, senatorul Daniel Zamfir, a ales o variație a cursului de 52,6% pe cel puțin trei luni. În baza acestui calcul, creditele în franci elvețieni (CHF) acordate în perioada anterioară crizei din 2007-2009, pentru care creșterea cursului a fost de circa 100%, dar și multe dintre împrumuturile în euro sau dolari se încadrează la impreviziune.

VESTE bună din Senat pentru românii care au CREDIT! Parlamentarii vor să IMPUNĂ un PLAFON firmelor de CREANȚĂ

Se schimbă regulile privind darea în plată