Ședință de urgență în Senatul României. Care sunt măsurile pentru perioada stării de alertă

Ședință de urgență în Senatul României. Care sunt măsurile pentru perioada stării de alertăSursa foto: EVZ

Proiectul de lege inițiat de Guvern în legătură cu măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă va fi supus dezbaterii, marți.

Proiectul se va aplica după încetarea stării de urgenţă.

Proiectul va intra marţi dimineaţă pentru avize şi raport în comisiile de specialitate, iar în cursul după-amiezii va fi dezbătut şi votat de plen, sub rezerva depunerii raportului de către Comisia juridică, sesizată pe fond.

Ședința se va desfășura cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor urmând să lucreze de la distanţă

Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, votul va fi dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute.

Proiectul Guvernului are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Acesta prevede, printre altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă şi permite organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

Altă măsură propusă se referă la obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile naţionale cu peste 50 de angajaţi să organizeze programe decalate pentru salariaţi.

În baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravenţiilor astfel încât acesta este asimilat şi pus în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News