SUA atacă: China și Rusia își coordonează dezinformarea
- Tudor Borcea
- 9 mai 2020, 06:10
În plină campanie prezidențială, Donald Trump este sub tensiune. Vineri, președintele american și administrația sa au acuzat Beijingul și Moscova că și-au „accelerat” cooperarea în materie de „propagandă” și „dezinformare” în favoarea noului coronavirus.
Este vorba de o nouă escaladare a conflictului sino-american cu privire la originea noului coronavirus. Înainte de criza Covid-19, am văzut deja un anumit nivel de coordonare a propagandei între Rusia și Republica Populară Chineză, a declarat Lea Gabrielle, coordonatorul centrului pentru analiză și contracararea propagandei străine din cadrul departamentului de Stat al SUA.
Însă, odată cu pandemia, această cooperare s-a accelerat rapid, a adăugat ea, această convergență fiind rezultatul pragmatismului celor doi actori, care doresc să modeleze interpretarea pandemiei Covid prin opinii în interesul lor.
Administrația Trump acuză autoritățile chineze că au întârziat să alerteze lumea cu privire la epidemie și că i-au ascuns amploarea. Și, prin urmare, că Beijingul este responsabil pentru răspândirea sa globală, pentru decesele a sute de mii de oameni și pentru actuala criză economică fără precedent.
Mai mult, președintele american și secretarul său de stat, Mike Pompeo, suspectează acum Beijingul că ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi fost la originea pandemiei. Șeful diplomației SUA a declarat că are dovezi „imense” care arată că virusul, de origine naturală, provine dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan, dar a recunoscut că nu are „certitudinea”.
Dar nu a dezvăluit niciunul dintre aceste elemente, iar această teză, care nu a fost confirmată public de serviciile americane de informații, se bazează, prin urmare, în această etapă, doar pe aceste suspiciuni.
„Dezinformare”, a răspuns diplomația chineză: Mike Pompeo nu poate prezenta dovezi „pentru că nu are”. În spatele dispoziției „învinovățește întotdeauna China” se ascunde un joc politic murdar, purtat de o mână de oameni care deturnează atenția pentru interesul politic, a protestat ambasadorul chinez la Washington, Cui Tiankai, în Washington Post, scrie Ouest-France.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a denunțat, vineri, într-o convorbire telefonică cu omologul chinez Xi Jinping, încercările „unor forțe” de a folosi epidemia ca pretext pentru a acuza China, potrivit agenției China Nouă. Rusia va susține ferm China, a adăugat Putin.
Cu toate acestea, departamentul de Stat al SUA consideră că Beijingul și-a intensificat mai mult campania agresivă de dezinformare, pentru a apăra gestionarea chineză a epidemiei și a critica Statele Unite.
Potrivit lui Lea Gabrielle, autoritățile chineze se adaptează în timp real și folosesc din ce în ce mai mult tehnici folosite de multă vreme de Moscova, pentru a semăna confuzie și a încerca să convingă oamenii că noul coronavirus nu provine din China. Vedem că Partidul Comunist Chinez adoptă tactici rusești pentru că apreciază că funcționează, a insistat ea.
Diplomatul descrie utilizarea considerabilă a software-ului de către Beijing pentru a-și dezvolta tezele pe rețelele de socializare, cu o nouă rețea artificială de conturi Twitter neautentice, create pentru a amplifica propaganda și dezinformarea chineze.
Fenomenul fusese deja remarcat de Washington în timpul protestelor pro-democrație de la Hong Kong, dar de atunci a crescut, a spus ea.
Multe conturi Twitter ale diplomaților chinezi au înregistrat o creștere majoră a noilor abonați începând cu luna martie, o tendință care s-a accelerat până în mai, a spus Lea Gabrielle.