Colegii socialiști ai lui Merkel aruncă bomba: Retragerea armelor nucleare americane din Germania

Colegii socialiști ai lui Merkel aruncă bomba: Retragerea armelor nucleare americane din Germania

Germania trebuie „să renunțe la stocarea de arme nucleare americane”, crede Rolf Mützenich, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Bundestag. Alți membri SPD pun în discuție rolul Germaniei în strategia nucleară a NATO.

„Armele nucleare (stocate) pe teritoriul german nu ne întăresc securitatea, dimpotrivă”, a declarat Rolf Mützenich, într-un interviu din 3 mai pentru Tagesspiegel.

„A venit pentru Germania timpul să excludem orice staționare viitoare. La urma urmei, alte țări au făcut-o fără a pune în chestiune NATO”, a adăugat.

Copreședintele SPD, Norbert Walter Borjans, a sprijinit această afirmație, declarându-se împotriva staționării, controlului și utilizării armelor nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar SPD nu este singur la guvernare. El este aliatul mai mic al CDU, Uniunea Democrat-Creștină a cancelarei Angela Merkel.

Or, Angela Merkel are deja relații suficient de tensionate cu NATO și cu Donald Trump, pentru a mai avea nevoie de alte probleme.

De aceea, decizia stângii germane de a redeschide vechea discuție a umbrelei nucleare americane a provocat critici severe din partea miniștrilor democrat-creștini.

Dar și pe cea a ministrului de Externe, vice-cancelarul Heiko Maas, membru al SPD, constrâns prin natura funcției, la mai multă diplomație.

„Măsurile unilaterale, care subminează încrederea, nu ne vor apropia de obiectivul unei lumi fără arme nucleare”, a spus Maas, a doua zi după declarația colegului Mützenich.

O asemenea renunțare ar avea „consecințe devastatoare” pentru securitatea pan-europeană, a declarat Anita Schäfer, membră a CDU și în comisia de dezarmare din Bundestag.

Karl-Heinz Brunner (SPD), președintele comisiei de dezarmare, a minimalizat declarațiile lui Mützenich. Recunoscând că înțelege criticile acestuia, el a precizat că liderul SPD nu ar vrea să renunțe unilateral la armele nucleare americane, ci că „poate s-a exprimat greșit”.

„Rolf Mützenich dorește o discuție deschisă” privind gradul de influență al Germaniei în utilizarea armelor nucleare, a declarat Brunner pentru Euractiv.

Armele nucleare americane sunt depozitate în Germania din 1955, dar numărul lor rămâne secret, ceea ce suscită dezbateri periodice pe această temă, ca și despre rolul Germaniei în strategia de „repartizare nucleară” a NATO.