Secretele Cazinoului din Constanța, scoase la iveală de restauratori
- Feri Predescu
- 5 mai 2020, 12:45
Știrea apărută, zilele trecute, privind descoperirea în pereții Cazinoului din Constanța a unor documente aparținând deținuților care au participat, în anii 50, la lucrările de reparații ale monumentului a făcut senzație. Toată lumea s-a intrebat care este conținutul acestor documente
Arhitectul constănțean Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea și un împătimit militant al reabilitării imobilului simbol al Constanței, este ”cel care veghează în permanent, în numele constănțenilor, la binele Cazinoului”. În materialul ”Umbra lui Château d’If la Cazinou” scris pentru Ziua de Constanta, al cărui colaborator este, Radu Cornescu vorbește despre secretele Cazinoului, inclusiv despre documentele deținuților din anii 50.
”Château d'If a fost o fortăreață-închisoare, construită între anii 1524 - 1531 pe o insulă în largul apelor orașului Marsilia, acolo unde, de-a lungul timpului, au fost închiși victime ale inchiziției, anti-regaliști sau revoluționari.
Imaginea Cazinoului pe rol de Château d'If, o închisoare într-o clădire simbolizând în Constanța puterea și poate luxul unei epoci trecute, l-a urmărit pe arhitectul Ion Cristodulo până la sfârșitul vieții, o comparație repetată de arhitect mereu și consemnată în albumul fiului său.
Această superbă clădire de expresie Art Nouveau, apărută parcă din spuma valurilor Mării Negre care o înconjoară pe trei laturi, gândită de arhitectul Daniel Renard în 1903 și inaugurată în 1910, a fost pentru o perioadă scurtă (1951-1952) un fel de gulag românesc, fiind casa și locul de muncă a 100 de deținuți politici, printre ei aflându-se și profesioniști cu studii superioare.
Ei au fost selectați dintre deținuții aflați în lagărele de la Canal, unii aduși de la alte închisori de tristă-amintire (în principal de la Jilava), alții trimiși direct aici în urma unor procese sumare, dar și mulți încarcerați care nici n-au avut parte de vreun proces. Aceștia făceau închisoare pentru simplul fapt că erau contestatari ai noului regim comunist impus de Stalin. Puținii supraviețuitori care au rezistat după 1989 și au putut povesti ce s-a întâmplat atunci, au relatat cum au fost supuși unui regim de tortură și exterminare de către forțele de ordine, mulți nedepășind 40 de kilograme în greutate!