Consultant BNR: Trăim într-o lume incertă. Consecințele economice sunt nebănuite
- Ionel Sclavone
- 5 mai 2020, 07:13
Consultantul de strategie la Banca Naţională a României (BNR), Adrian Vasilescu susține că apariția și extinderea cu rapiditate a pandemiei de coronavirus arată că trăim într-o lume incertă, riscantă în care orice astfel de fenomen poate avea consecințe economice nebănuite. Într-o intervenție televizată, el a precizat că economia se confrută cu riscul unei contracții de o magnitudine nemaivăzută pe timp de pace.
Consultantul Adrian Vasilescu a precizat că după ultimele prognoze ale Băncii Central Europene trebuie să ne șteptăm la o recesiune între 5 și 12% care să se întindă până în 2022.
„Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de 5% până la 12% a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat pe 30 aprilie preşedintele BCE, Christine Lagarde.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, în primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%.
Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a anunţat că a relaxat condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor şi a introdus o nouă rundă de împrumuturi în încercarea de a sprijini creditarea.