Un celebru medic aruncă în aer toate miturile din jurul virusului ucigaș: ”Gargară!”
- Alexandru Toader
- 27 aprilie 2020, 06:43
Prof. dr. Florin Mihălțan a oferit detalii legate de miturile de prevenție împotriva infecției cu coronavirus.
Mituri de prevenție împotriva infecției cu coronavirus:
-Din nefericire, aceste fake-news-uri au circulat și circulă în continuare. Ele perturbă modul de reacție al individului în fața coronavirusului. OMS a enunțat câteva lucruri care au desființat aceste mituri. Sunt cele care spuneau că o soluție, Salina, aplicată la nivelul nasului, gargară, ar putea să evite această contaminare.
-Apoi s-a vorbit despre folosirea foehn-ului ca să își încălzească sinusul la temperaturi care ar putea ucide coronavirusul. Nu are niciun efect.
-S-a vorbit despre ultraviolete. Sunt folosite pentru spații, dar nu pentru afecțiunile care sunt pe piele. Acolo nu aduc niciun beneficiu.
-S-a vorbit despre efectul benefic al usturoiului. Nu există așa ceva.
-S-a vorbit despre vitamina C, care într-o anumită doză e protectivă. Vitamina C crește imunitatea, dar nu e protectivă pentru COVID-19 în mod special.
-La vitamina D3 sunt discuții pro și contra. Se mai vorbește și de niște soluții oferite de medicina alternativă chinezească, care au susținere doar din tabăra specialiștilor chinezi.
-S-a mai vorbit de această diferență de vârstă dintre bătrâni și tineri. Tinerii au un risc mai mare de infecție, iar vârsta a treia are afecțiuni mai dese. Deci aici este diferența.
Totodată, în interviul pentru Antena 3, prof. Mihălțan s-a mai referit și la situația legată de coronavirus din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală: „Noi nu am fost în prima linie de la început, am fost puțin mai târziu. Avem un avantaj. Fiind multipavilionar, am putut să organizăm un pavilion de COVID-19, un paviolion de suspecți și alte paviolioane care sunt pentru pacienții respiratori, care nu sunt contagioși.
Pentru fiecare din aceste pavilioane a fost alocat un personal care s-a rotat, fără a fi stresat excesiv. De aproape o săptămână e posibilă și testarea. Sunt testați și la intrare și la ieșire. Deci, avem condiții care au permis până acum să nu avem niciun infectat în aceste secții”.