Secretele unui laborator strategic din România. Nimeni nu a ştiut până acum

Secretele unui laborator strategic din România. Nimeni nu a ştiut până acum

Ce se întâmplă de fapt într-unul dintre cele mai importante laboratoare în care se prelucrează testele de depistare a coronavirusului? Nimeni nu a știut până acum, dar şefa unui astfel de laborator a decis să vorbească.

Conform bzi.ro, „aproximativ 5.000 de teste au trecut prin mâinile acestui medic”, care pune ștampila pozitiv sau negativ pe toate testele coronavirus efectuate la Iași de pe toată regiunea Moldovei.

Sunt sute de ore petrecute în laborator pentru a depista care pacient este pozitiv la infecția cu coronavirus. 12 ore pe zi petrec specialiştii laboratorului de biologie moleculară de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, care prelucrează în medie aproximativ 200 de teste în acest interval.

„Suntem o echipă de șase specialiști și lucrăm în ture de câte 12 ore. De la începutul pandemiei și până în prezent, am efectuat aproximativ 5.000 de teste”, a specificat dr. Aida Bădescu, șefa laboratorului.

„A fost și este foarte greu. În lupta cu coronavirusul am mers până la limita capacităților fizice și psihice. Pentru noi, nu a mai contat familia, nu a mai contat nimic.

Am lucrat zi-lumină în laborator, fiecare membru al echipei oferind maximum de potențial pentru a duce la bun sfârșit volumul de muncă zilnic. Nimeni nu pleacă acasă până ce nu finalizează numărul de teste care vin zilnic în laborator.

Primele emoții au fost atunci când am efectuat primele teste, acum ne-am obișnuit. Aceasta este meseria noastră și era firesc ca fiecare dintre noi să acționeze astfel.

La început eram trei specialiști, iar ulterior ni s-au mai alăturat alți trei. Ne vom confrunta, evident, cu un vârf al pandemiei, dar suntem pregătiți pentru asta.

(…) De pe 28 martie am început să lucrăm cu un extractor automat. De atunci testăm în mod constant o sută, o sută și de probe. De vreo două săptămâni avem un volum mai mare de probe din diverse zone.

Am primit din Suceava, Botoșani, Bacău și Botoșani. Până să avem extractorul, probele se extrăgeau manual. Un om trebuia să lucreze aproximativ patru ore pentru 24 de probe.

Ceea ce extractorul face într-o oră și un sfert, un om făcea în patru ore. Era foarte obositoare această activitate. Extractorul este foarte util pentru că nu obosește și nu-ți consumă omul.

Am lucrat manual până pe 28 martie și făceam între 50 și 70 de probe pe zi. Adică trei extracții pe zi. Mai mult nu puteam face.

Erorile testului țin de obicei de greșita recoltare. Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul, de aceea se cere din nou recoltarea probei, pentru că un test poate ieși negativ din cauza faptului că recoltarea nu a fost făcută foarte bine.

Eroarea poate apărea spre exemplu atunci când pacientul se spală, și poate să-și îndepărteze secrețiile. Dacă recoltarea se face după ce s-a spălat, încărcătura este mult mai mică.

Se poate întâmpla ca astăzi testul să iasă negativ și mâine pozitiv. De aceea se cere ca regulă să diagnostichezi pacientul după două teste consecutive. Dacă rezultatul nu iese exact din prima, nu este nimic greșit.

Acest lucru nu înseamnă că ai lucrat testul greșit, este pur și simplu o problemă de recoltare sau o problemă de expresie a virusului. Totodată, uneori virusul nu este ușor detectabil”, a mai spus Aida Bădescu.

sursa foto: news.umfiasi.ro

Ne puteți urmări și pe Google News