Coronavirusul poate ajunge oriunde. Studiul care dă fiori medicilor

Coronavirusul poate ajunge oriunde. Studiul care dă fiori medicilor

Noul coronavirus poate fi transportat dintr-o parte în alta pe tăliple încălțărilor personalului medical care are grijă de bolnavii contaminați. Avertismentul a fost lansat de Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, într-un raport citat de UPI și se bazeză pe informații primite din China.

Noul coronavirus rezistă pe podelele spitalelor în care sunt tratați pacienții cu COVID-19 și este transportat pe încălţămintea personalului medical care are grijă de aceştia, se arată într-un raport publicat de CDC. Documentul se bazeză pe informații preluate de la Spitalul Huoshenshan din Wuhan, China, unde a început pandemia COVID-19.

Conform sursei citate, 94% din eşantioanele prelevate de pe podelele din unitatea de terapie intensivă şi 100% dintre probele recoltate din una dintre secţiile utilizate pentru tratarea pacienţilor cu simptome grave au fost testate pozitiv în perioada de răspândire a epidemiei în acest oraş.

Cercetătorii au mai descoperit că jumătate dintre eşantioanele de pe tălpile încălţămintei personalului medical au fost testate pozitiv. Aceștia au apreciat că tălpile pantofilor personalului sanitar ar putea acţiona ca purtătoare, iar acest lucru arată de ce eşantioanele prelevate de pe podelele farmaciei spitalului au fost testate pozitiv, chiar dacă pacienţii cu COVID-19 nu aveau acces în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, virusul poate ajunge peste tot, pe unde se deplasează personalul medical ce intră în contact cu pacienții de Covid-19.

Autorii au mai arătat că picăturile respiratorii au răspândit virusul, fie când au căzut pe podea, fie când au fost purtate de gravitație sau de curenții de aer în diferite locații. De asemenea, specialiștii au mai notat că virusul persistă pe acele obiecte pe care le ating frecvent cadrele medicale, sau pacienții.

Pe şase din opt mousuri de calculator, pe trei din cele cinci coşuri de gunoi de la terapie intensivă, dar şi pe şase dintre cele paisprezece cadre metalice de pat şi pe un mâner au fost identificate urme ale virusului. Rezultate pozitive sporadice au fost obţinute în urma analizării manşetelor şi mănuşilor personalului sanitar.

Rezultatele acestui raport sunt relevante deoarece un alt studiu, realizat în Italia, arată că unul din cinci lucrători sanitari care tratează pacienţi cu COVID-19 se pot infecta cu virusul.