Patru portavioane americane, la cheu. Mutarea Chinei

Patru portavioane americane, la cheu. Mutarea Chinei

Un grup aeronaval chinez constituit în jurul portavionului CNS Liaoning este desfășurat în Marea Chinei, zonă strategică, părăsită de portavioanele americane.

La ora actuală, patru portavioane ale US Navy afectate regiunii Indo-Pacifică nu sunt în măsură să fie desfășurate pe mare.

Cu peste 10% din echipaj contaminat cu SARS-CoV-2, portavionul USS Theodore Roosevelt se află ancorat pe insula Guam. Și nu o va părăsi curând.

Și portavioanele USS Ronald Reagan, USS Nimitz și USS Carl Vinson, în afara faptului că unii marinari cu fost testați pozitivi la Covid-19, sunt imobilizate pentru operațiuni de mentenanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, la 11 aprilie, ministerul japonez al Apărării a prevenit că un grup aeronaval chinez, constituit în jurul portavionului Liaoning, a fost reperat în strâmtoarea Miyako, între Taiwan și insulele japoneze Ryukyu.

Potrivit Tokyo, portavionul chinez Liaoning este însoțit de două distrugătoare lansatoare de rachete de tip 05D, de două fregate de tip 054A și de o navă de alimentare de tip 901. Și, cu siguranță, de un submarin.

În general, navele și avioanele militare chineze trec strâmtoarea Miyako pentru a desfășura ulterior exerciții în largul Taiwanului, înainte de a trece prin strâmtoarea Bashi și a ajunge în Marea Chinei de Sud.

Potrivit presei taiwaneze, grupul aeronaval chinez a fost reperat la est de Taiwan, insulă asupra căreia Beijingul nu încetează să pună presiuni diplomatice și militare.

Emanare a ministerului chinez al Apărării, site-ul chinamil.com.cn nu a confirmat oficial desfîșurarea portavionului Liaoning, mulțumindu-se să citeze comunicatul difuzat de Japonia, scrie Zone Militaire.

Însă nu a uitat să sublinieze că plecarea grupului aeronaval „intervine în momentul în care numeroase portavioane străine au fost afectate de Covid—9, făcându-le improprii” pentru misiuni.

„Portavioanele USS Theodore Roosevelt, Ronald Reagan, Carl Vinson și Nimitz au semnalat cazuri pozitive de Covid-19 la bord”, au scris chinezii. „Portavionul cu propulsie nucleară al marinei franceze, Charles de Gaulle, are și al membri ai echipajului testați pozitiv”.

Și au concluzionat în glorie: Armata Populară de Eliberare a făcut „o muncă excelentă de prevenire și control al epidemiei Covid-19” care „nu a avut impact asupra opeațiunilor”.